Wat te doen bij stormschade?

, ,

U kent ze wel. De harde zuid- of noordwesterstorm en windhozen. Maar wanneer is storm daadwerkelijk storm? En wat kunt u doen om grotere schades tijdens zo’n storm te voorkomen?

Wat is een storm?

Storm is mag zich daadwerkelijk storm noemen wanneer hij minimaal windkracht 9 op de schaal van Beaufort haalt. Dit betekent dat de wind over een periode van tien minuten een gemiddelde snelheid van minimaal 75 kilometer per uur haalt.

Bereikt de wind over deze tien minuten een gemiddelde snelheid van minstens 90 kilometer per uur dan wordt gesproken over een zware storm, windkracht 10. Bij snelheden van boven de 103 kilometer per uur wordt er over een zeer zware storm gesproken. In deze windkracht 11 situatie bestaat er groot gevaar door rondvliegende dakpannen, golfplaten of andere materialen.

Gemiddeld komt in de kustgebieden op jaarbasis een storm vaker voor dan landinwaarts. Meer landinwaarts waait in deze perioden meestel een stormachtige wind. Hierbij waait de wind over een periode van tien minuten tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Met deze windsnelheden zullen enkel kleine takjes afbreken en is het lastig om tegen de wind in te lopen of fietsen.

Wat te doen bij stormschade?

Gezien het feit dat het in Nederland nog wel eens stormt is het belangrijk om te weten wat u moet doen na een storm.

Wanneer de storm gaat liggen bent u verplicht om maatregelen te nemen over verdere schade te voorkomen. Denk hierbij aan een dakdekker die weggewaaide dakpannen weer teruglegt en voorkomt dat er door middel van lekkage verdere stormschade ontstaat. Het is belangrijk om niet zelf over te gaan tot volledig herstel van de schade zonder hierbij toestemming van uw verzekeraar te hebben gehad. Doorgaans vallen de kosten van stormschade onder de dekking van uw verzekering. Echter wanneer u zelf tot herstel overgaat kan het zijn dat uw verzekeringsmaatschappij voor problemen kan zorgen over het daadwerkelijk uitkeren van het verzekerde bedrag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*