Het Dodeneiland tot leven gebracht

Op 15 juni aanstaande komt in het Van Gogh Museum Amsterdam ‘Het Dodeneiland’ tot leven. Dit schilderij van Arnold Böcklin en muziekstuk van Sergei Rachmaninov inspireerde filmmaker Lucas van Woerkum tot een muziekfilm. Samen met pianisten Christiaan Kuyvenhoven en Eildert Beeftink voert hij deze Symphonic Cinema productie om 20:00 uur en 21:00 uur live uit in de expositieruimte waar ‘Het Dodeneiland’ hangt. Het schilderij is onderdeel van de expositie Gedroomde Landschappen die momenteel in het museum te zien is.

In de film ‘The Isle of the Dead’ wordt het eiland voorgesteld als een tussenportaal van het leven en het hiernamaals. Wie aankomt op het eiland wordt geconfronteerd met een terugblik op zijn leven. De geest verlaat hiermee definitief het lichaam dat wordt opgenomen in het dodenrijk. Maar niet bij alle nieuwkomers gebeurt dit. Wat als een levende het eiland betreedt?

Symphonic Cinema is een concertvorm met klassieke muziek, ontwikkeld door filmmaker Lucas van Woerkum en Certo Productions. Tijdens de live uitvoering van een muziekstuk wordt op een scherm boven de musici een film vertoond die het verhaal van de muziek verbeeld. Met een iPad stuurt Van Woerkum de film aan. De timing van de montage kan hij hiermee aanpassen op de interpretatie van de musici. De eenheid van muziek en beeld zorgen voor een intense muzikaal-visuele beleving.

Pianisten Christiaan Kuyvenhoven en Eildert Beeftink werken voor het eerst  in deze productie met elkaar samen. Christiaan won in 2005 de Derde Prijs op het prestigieuze Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Een wereldwijde tournee was het gevolg, alsmede optredens op Lowlands, op tv bij Paul de Leeuw en voor de Koningin. Met zijn bedrijf Certo Productions produceert en presenteert hij media- en podiumproducties met klassieke muziek. Eildert won in 2007 de eerste prijs op het internationale concours voor de liedkunst in Stuttgart. Hij werkt regelmatig met de franse sopraan Nathalie Gaudefroy, de Duitse bariton André Morsch, de Nederlandse klarinettist Michael Hesselink en de Amerikaanse celliste Julia Tom. Met de laatste twee vormt hij het in 2009 opgerichte Amsterdam Ensemble.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*