Kinderen lopen taalontwikkeling mis

Tot 12 jaar kan een mens accentloos een tweede taal leren spreken, vanaf 12 jaar is dit veel moeilijker. De basisscholen in Nederland zijn sinds 1986 verplicht Engels in groep 7 en 8 te geven. De school is zelf vrij om te kiezen om al eerder Engels te geven, echter doen maar 34% van alle scholen dit. Dat betekent dat 66% van de kinderen op de basisschool een hoop taalontwikkeling misloopt.

Het startmoment is niet wettelijk vastgelegd. Uit onderzoek van nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling blijkt dat scholen verschillende keuzes maken over het geven van Engels. De 66% van scholen starten met Engels in groep 7 of groep 8, dit is de reguliere vorm. Een klein aantal scholen doen het eerder, namelijk 17% start met Engels in groep 5 of 6. De 17% overige scholen starten met Engels in groep 1-4, dit is vroeg vreemdetalenonderwijs. Tevens zijn scholen ook vrij in het kiezen hoeveel uren zij besteden aan Engels, zo zijn er dus veel verschillen binnen het basisonderwijs als het gaat om de ontwikkeling van taal. Naast Engels zijn er meerdere talen zoals Duits, Frans of Spaans die de kinderen tot hun 12de jaar veel beter kunnen oppakken.

Europees gezien loopt Nederland achter. Zo leren kinderen in Denemarken al van af 9 jaar een nieuwe taal en in Luxemburg, Oostenrijk en Noorwegen al vanaf 6 jaar. Ondanks dat we in Nederland wel groeiende zijn met vroeg vreemdetalenonderwijs komen we nog niet in de buurt van deze landen die het verplicht stellen. Ook in het voortgezet onderwijs ontstaat er verschil in niveau van Engels onder de leerlingen door de verschillende methodes and startmomenten op de basisschool. Goed Engels of een andere vreemde spreken geeft later voordelen op verschillende aspecten, zowel economisch als persoonlijk.

Het op vroege leeftijd leren van een vreemde taal is dus zeker goed voor de taalontwikkeling, en ook een groot voordeel op latere leeftijd. Het aantal scholen is groeiende, nu nog afwachtend of de wetgeving mee gaat naar het verplichtend van Engels op jongere leeftijd. Lees meer over de voordelen voor de kinderen op www.denieuwebasisschool.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*