Lichtshow met 3D video mapping

,

Een lichtshow kan gemaakt worden door gebruik te maken van de techniek 3D video mapping, ook wel projection mapping genoemd. Deze techniek is relatief nieuw en is afkomstig uit de entertainmentindustrie. Objecten worden als videoscherm gebruikt  en er ontstaat een optische illusie tussen 2D en 3D. Dit maakt het moeilijk om het echte object te onderscheiden van de projectie. 3D video mapping  kan veel spectaculaire effecten creëren.

Lichtkunst

Een gebouw kan opeens instorten, van vorm veranderen, of een heel andere kleur krijgen. Ook kunnen er gewone video’s afgespeeld worden op het gebouw, welke vervolgens bewerkt zijn met 3D effecten. 3D video mapping is lichtkunst waarbij toeschouwers niet weten wat ze kunnen verwachten. Het laat de onwerkelijkheid werkelijkheid worden.

Video mapping wordt vaak ingezet als een marketingmedium voor (nieuwe) producten. Door het entertainmentgehalte en wijd bereik worden het  tegenwoordig veel breder ingezet. Een voorbeeld hiervan is Maastricht, waar de lichtshows zowel voor promotie als entertainment dienden. In de winter van 2011 waren er twee lichtshows, geproduceerd met 3D video mapping, te zien. Beide lichtshows werden geprojecteerd op het monumentale gebouw de Hoofdwacht, gelegen op het Vrijthof in Maastricht. De eerste lichtshow, “Maastricht als vestigingstad”, trok een groot publiek. De lichtshow liet de geschiedenis van Maastricht zien. Door gebruik te maken van video mapping werd dit een spectaculair verhaal dat aantrekkelijk was voor jong en oud.

Maastricht ‘twinkelt’

Een vervolg  hierop kwam met de lichtshow “Maastricht twinkelt”. Deze show was geprojecteerd in de kerstsfeer en was te zien tijdens het evenement Magisch Maastricht. De eerste show diende vooral als promotie voor Maastricht als Culturele Hoofdstad 20128, en de tweede show diende als entertainment. De lichtshows trokken duizenden bezoekers en waren een groot succes. Meer informatie over deze lichtshows of uw eigen lichtshow vindt u op de website van BV Limburg.

Tekst bron:

http://hardhoofd.com/2010/11/29/tip-video-mapping/

http://bvlimburg.net/index.php?chapter=4&page_id=246

Image bron: http://www.maastrichtaktueel.nl/lichtspektakel-hoofdwacht-zelfs-prof-rooijakkers-werd-er-stil-van/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*