Afvalverwerking: lastenpost of potentiële goudmijn?

, ,

Een groeiende wereldbevolking in combinatie met een gemiddeld stijgende wereldwijde welvaart zorgt voor toenemende bestedingen. Aan deze wereldwijde economische groei zit echter wel een negatief gevolg; de toenemende hoeveelheid afval. Een grotere vraag naar producten zorgt voor een groei van afval. Afvalproducten ontstaan zowel tijdens het productieproces als tijdens het consumeren. Waar in Nederland dit probleem goed en duurzaam verholpen wordt, leidt het in andere delen van de wereld tot grote problemen.

Nederlandse situatie omtrent afvalverwerking

Uit informatie van het Milieuloket blijkt dat Nederlanders veel consumeren. Over de afgelopen 20 jaar is de consumptie met wel veertig procent gestegen. In 2008 werd in Nederland bijna 63 miljard kilo afval aangeboden. Dit was voor 27 procent afkomstig van de industrie, voor 15 procent van de huishoudens en voor 40 procent van de bouw. De landbouw wordt hier niet genoemd, omdat mest apart van regulier afval wordt behandeld.

In 2008 werd 84 procent van al het afval gerecycled. Er werd in dat jaar 7,7 miljard kilo afval verbrand, vergeleken met 3,9 miljard kilo in 1990. Slechts 0,6 procent van al het geproduceerde afval werd in 2008 geloosd.

Afval in het buitenland

Waar Nederland op termijn in staat is om tijdens haar afvalwerkingsproces niet enkel afval te verwerken, maar ook energie op te wekken, lopen veel landen hierop achter. In één van de economisch snelst groeiende landen ter wereld, Brazilië, heeft men vorige maand de grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika gesloten. Gedurende meer dan dertig jaar heeft Jardim Gramacho, in het noorden van Rio de Janeiro, 60 miljoen ton afval verzameld, zonder dat dit behandeld of ingedijkt werd. Daardoor nam de hoeveelheid afval toe tot een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer en ontstond een 50 meter hoge berg.

Kansen?

Maatregelen op het gebied van afvalverwerking, zijn niet alleen noodzakelijk, maar leveren bovendien ook kansen op. Naast werkgelegenheid voor de lokale bevolkingen kunnen ook grote ondernemingen en investeerders hun slaatje slaan uit de ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is Van der Wiel Stortgas. Dit bedrijf uit Drachten heeft dit jaar een compleet nieuwe biogas fabriek opgeleverd in Brazilië. Met de gassen die vrijkomen op deze stort wordt energie opgewekt om vijftigduizend huizen van elektriciteit te kunnen voorzien. De totale investering van 17 miljoen euro verwacht het Friese bedrijf binnen twaalf jaar terug te verdienen.

Naast een ecologisch en optische verbetering van de leefomgeving, kan het moderniseren van afvalverwerking dus ook een financieel voordeel opleveren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*