Altijd werk in de offshore industrie

, ,

Ondanks het feit dat de banen in de industrie de laatste jaren niet voor het oprapen lagen, is er één tak waar het werk altijd doorgaat: de offshore industrie. Aangezien de olie- en gasindustrie een miljardenbusiness is, kan deze het zich niet permitteren om stil te komen liggen. Elke minuut dat het werk ongewenst stil ligt, kan een bedrijf miljoenen kosten. Door de grote verscheidenheid aan functies en werkzaamheden, zorgt de offshore industrie voor veel werkgelegenheid. Vooral naar hbo afgestudeerde Maritiem Officieren is de laatste tijd steeds meer vraag. Maar ook lager geschoolde werknemers kunnen nog altijd terecht in de offshore branche.

Soorten banen
Mensen die werkzaam zijn in de offshore branche kunnen worden uitgezonden naar de meest uiteenlopende plaatsen. En dat onder uiteenlopende omstandigheden. Specifieke kennis is voor bepaalde functies dus vereist. En ook het hebben van een goed cv is van groot belang. In een sector waar vele miljarden in omgaan, wordt logischerwijs streng geselecteerd. Toch is het niet onmogelijk zonder relevante ervaring of opleiding offshore te werken. Onder andere voor de functie van Roughneck is doorgaans geen specifieke voorkennis nodig. Kort samengevat voert de Roughneck alle werkzaamheden uit waar zijn collega’s in hogere rangen geen tijd voor hebben. De werkzaamheden variëren van het ’s ochtends verzorgen van de koffie tot zware tilwerkzaamheden en het verbinden van de pijp naar de olieputten.

Opleidingen
Mensen die offshore willen werken, maar een baan zoeken die hoger is dan het Entry Level dienen wel een passende opleiding te hebben gevolgd, bijvoorbeeld MBO of HBO Engineering. Een andere manier om offshore aan het werk te komen, is bijvoorbeeld via de catering. Omdat de werkzaamheden op een platform fysiek erg zwaar kunnen zijn, besteden de meeste offshore bedrijven veel geld aan eten. Ook hierin zijn diverse Entry Level banen te vinden, zoals afwasser, schoonmaker of assistent kok. Gespecialiseerde banen zijn er bijvoorbeeld als kok, chef, bakker of cateringmanager.

Veiligheid voorop
In Nederland is er in ieder geval één papiertje nodig om überhaupt offshore te mogen werken, het zogenoemde VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit is het belangrijkste certificaat voor veilig werken in ons land. En ondanks het feit dat er geen specifieke (voor)opleidingen nodig zijn voor Entry Leven banen, hebben werknemers naast het VCA-certificaat ook een Offshore Veiligheidstraining nodig. Deze trainingen bevatten onder andere EHBO, een safety training, evacuaties en procedures bij helikoptervluchten, procedures bij noodlandingen, survivaltechnieken, brandpreventie, brandbestrijding en survival op zee.

Het offshore leven
Mensen die offshore werken of hebben gewerkt, kunnen het beamen: men houdt ervan of men haat het. Werknemers die flexibel zijn ingesteld, niet bang zijn voor vies en zwaar werk en tegen lange dagen kunnen, houden ervan. Werknemers die liever van 9 tot 5 werken en vroeg naar bed willen, vallen al snel door de mand. Dagen van meer dan twaalf uur zijn eerder regel dan uitzondering en ook werkt men minimaal zeven dagen achtereen. Hier staat tegenover dat men daarna ook weer een tijdje vrij is. De accommodatie waar de werknemers verblijven, varieert bedrijf tot bedrijf, net als de salarissen van de werknemers. Wat wel overeenkomst is, is dat iedere werkgever in deze branche zorgdraagt voor het verblijf, de faciliteiten en de dagelijkse maaltijden.

Den Helder
In Nederland kunnen offshore werkzaamheden door het gehele land worden uitgevoerd. Eén van de belangrijkste offshore regio’s is Den Helder. Steeds meer oliemaatschappijen concentreren hun logistieke activiteiten in de haven van deze Noord-Hollandse stad. De haven wordt onder andere gebruikt als basis van waaruit de booreilanden en productieplatformen op de Noordzee worden bevoorraad. Ook is de haven regelmatig het startpunt van offshore werkzaamheden. Ruim 120 bedrijven zijn er actief als toeleverancier in de olie- en gasindustrie. Deze bedrijven staan dag en nacht klaar om snel en efficiënt hun service te kunnen verlenen. En daar zijn uiteraard heel wat hardwerkende offshore medewerkers voor nodig.

Bronnen:

NHL Hogeschool

http://www.nhl.nl/nhl/7546/miwb/opleidingen/minors-miwb/offshore-operations/werken-in-de-offshore.html

Offshore werk

http://www.offshore-werk.nl/Offshore_Banen.php

http://www.offshore-werk.nl/Werken_in_de_Offshore_Industrie.php

Gouden Gids Banen

http://www.goudengidsbanen.nl/vacatures/?keywords=offshore&radius=20

Offshore vacatures

http://www.vacature-offshore.nl/OffshoreGuides.php

VCA

http://www.vca.nl/home/homepage.aspx

Haven Den Helder

http://www.havendenhelder.nl/page2_nl.asp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*