Invloed Arabische lente op toerisme

Een onderwerp dat weinig aandacht heeft gekregen in de pers tot nu toe is wat het effect is geweest van de Arabische Lente op het toerisme in die landen. Op zich begrijpelijk want de eerste aandacht ging naar de politieke consequenties en het politieke klimaat. Echter het toerisme is voor vele betroffenen landen een belangrijke motor van de economie in de Arabische wereld. Maar wat was nu doe invloed van de Arabische lente op het toerisme naar het midden oosten?

Egypte en Tunesie

Egypte en Tunesie zijn twee landen waar de Arabische lente tot veel veranderingen heeft geleid en in deze twee landen is toerisme altijd een belangrijke motor van de economie en belangrijke inkomstenbron geweest. Is het toerisme naar Egypte en Tunesie gegroeid in 2012? Wat was nu de invloed van de arabische lente op de boekingen van vakanties en rondreizen in Egypte en Tunesie? Het aantal geboekte reizen in Egypte en Tunesie is enorm afgenomen in 2011 door de onlusten en demonstraties. In 2012 zien we echter een herstel. Vooral Tunesie is weer bijna terug op het oude niveau. Volgens cijfers van de UNWTO is in de periode januari t/m mei 2012 het aantal vakanties naar Tunesie toegenomen met maar liefst 48%! Naar Egypte zijn 29% meer vakanties geboekt. Het toerisme naar deze landen is dus volledig terug.

Marokko en Jordanie

Marokko en Jordanie waren traditioneel goede vakantielanden. met name veel rondreizen worden geboekt naar Marokko en Jordanie vanwege de hoeveelheid aan cultuur en verschillende landschappen. In deze twee landen heeft de Arabische lente relatief weinig impact gehad. In Jordanie iets meer dan Marokko, maar in beide landen is het regime niet gewijzigd en zijjn de onlusten beperkt gebleven. In deze landen is het toerisme in 2011 niet veel afgenomen en blijft ook in 2012 op een goed niveau. Rondreisvergelijk ziet zelf dat het aantal vakanties en rondreizen naar Marokko nooit geleid heeft tot minder boekingen. Marokko heeft juist geprofiteerd van minder reizen naar andere Arabische landen of landen in het Midden Oosten. Naar Jordanie zagen we wel minder vakantie boekingen.

Libie, Jemen en Syrie

Landen waar de Arabische Lente veel invloed gehad heeft of nog steeds heeft zijn Libie, Jemen en Syrie. In deze landen was het toerisme altijd beperkt, ook vanwege de situatie daar. En dus is de invloed van de politieke gebeurtenissen beperkt. het kleine beetje toerisme dat er was naar deze landen is stil komen te liggen. Met name in Syrie zijn vakanties en rondreizen niet mogelijk momenteel uiteraard. Ook rondreisvergelijk had nauwelijks boekingen naar deze landen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*