Prinsjesdag en de Miljoenennota: ´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´

, ,

Vandaag, op Prinsjesdag, presenteert Minister van Financiën De Jager zijn Rijksbegroting aan de Eerste en Tweede Kamer. Die draait ongetwijfeld uit op forse bezuinigingen bij overheden. Toch laat de Nederlandse ICT Barometer van Ernst & Young dit kwartaal zien dat de overheidsbestedingen in ICT juist weer zullen stijgen. Rik Hoogenberg, CEO van Be Informed, vat het samen: “Als bezuinigen onvermijdelijk is, dan is het de kunst die om te buigen in besparingen.” Hoogenberg vervolgt: “Door besparingen houd je de handen vrij voor belangrijke zaken, waar een mens wél waarde aan toe kan voegen.”

Vergelijkbare processen
Rik Hoogenberg haalt een aantal voorbeelden aan van implementaties binnen de Nederlandse overheid die daar een bijdrage aan hebben geleverd: “De WABO-wet regelt bijvoorbeeld dat de overheid zelf aan burgers en bedrijfsleven aangeeft welke vergunningen nodig zijn voor projecten. Een innovatieve aanpak die volgens de overheid zelf al meer dan 100 miljoen euro aan administratieve lastenverlichting per jaar oplevert. Of kijk naar European Patent Office dat op Europees niveau het meest geavanceerde patentproces ter wereld introduceert en tegelijk significant kosten bespaart.”

Hoogenberg vervolgt: “De initiatiefgroep 20×20[1], bestaande uit deskundigen uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid, heeft 9 miljard euro aan besparingen geïdentificeerd. De visie hoe dit te doen komt natuurlijk bij de overheid vandaan, maar technologie helpt ook een beetje. We hebben voorzichtig becijferd dat het Be Informed business process platform al heeft bijgedragen aan honderden miljoenen euro’s aan besparingen. Bij overheden heb je het al snel over dit soort bedragen.”

Ernst & Young ICT Barometer
Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, omschrijft de uitkomsten van de Nederlandse ICT Barometer over het afgelopen kwartaal als ´op onderdelen zeer opvallend´: “In de eerste plaats wat betreft de ICT-investeringen door de overheden. Een half jaar geleden leek het er nog op, dat overheidsorganisaties grootschalig in hun ICT-begrotingen zouden gaan snijden, maar in de huidige onderzoeksresultaten zien wij daar niets meer van terug. Kennelijk is bij de overheid het besef doorgedrongen, dat de kost voor de baat uit gaat. Bezuinigingen kun je verwezenlijken door beter te organiseren, juist met behulp van ICT. Daarin zul je dus moeten investeren. Bij Ernst & Young zien we tijdens deze recessie juist mogelijkheden voor partijen die overheden bijstaan om productiever en efficiënter te werken.”


[1] Initiatiefgroep 20×20 presenteerde 10 september jl concrete vernieuwingen die de overheid 20% beter laten presteren tegen 20% lagere kosten. Zie website www.20×20.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*