Veilig stoken met een goede kachelpijp.

Met de winter in aantocht raken houtkachels weer in zwang. Want wat is er nu mooier dan op een koude avond een warm of sterk drankje in te schenken en heerlijk bij het haardvuur te kruipen? Of om met het hele gezin of een paar vrienden gezellig bij de open haard te kletsen of een spel te spelen? Dit romantische plaatje ziet er echter heel anders uit wanneer niet voor een goede kachelpijp is gekozen. Kachelpijpen zijn misschien niet het meest romantische deel van de houtkachel, maar wel het deel dat ervoor zorgt dat we binnen veilig vuur kunnen maken.

Goede producten

De kachelpijp voert rook en gassen af van de kachel, via de schoorsteen naar buiten toe. Wanneer dat niet goed gebeurt, kan er brand ontstaan of zelfs koolmonoxidevergiftiging. Belangrijk is dus om alleen goede, kwalitieve, gecertificeerde kachelpijpen te gebruiken die aan strenge eisen, keuringen en regelgeving voldoen. Wanneer u zelf de rookgasafvoer naar buiten toe aan gaat leggen, koop dan al uw materiaal bij een erkende dealer en zorg ervoor dat u de juiste producten en onderdelen koopt.

Soorten kachelpijp

De opties die u heeft wanneer u een kachelpijp voor een houtkachel koopt:

· Enkelwandige kachelpijp: in het zicht te gebruiken tot de pijp de muur of het plafond ingaat. Een enkelwandige kachelpijp kan niet als zelfstandig rookkanaal gebruikt worden.

· Dubbelwandige kachelpijpen: als zelfstandig rookkanaal te gebruiken en de juiste keuze wanneer er nog geen rookkanaal aanwezig is.

· Flexibele kachelpijp: kan gebruikt worden om een nieuwe schoorsteen te creëren of om een kachel of open haard aan te sluiten op een bestaande schoorsteen.

· Concentrische kachelpijp: voor het gecombineerd aan- en afvoeren van lucht, bedoeld voor kachels en haarden met een gesloten verbranding.

Alle soorten kachelpijp zijn te krijgen in aluminium of RVS. RVS kachelpijpen kunnen met een speciale behandeling als zelfstandig rookkanaal fungeren. Aluminium kachelpijpen kunnen alleen ín een bestaand zelfstandig rookkanaal worden gebruikt.

Aandachtspunten installatie

Belangrijk ook is er op te letten dat een kachelpijp een gladde binnenkant en de juiste diameter heeft, goed geïsoleerd en gasdicht is en in zo min mogelijk bochten loopt. Ook moeten kachelpijpen aan een minimale lengte voldoen. Heeft u nog nooit eerder zelf een kachelpijp geïnstalleerd, dan doet u er goed aan eerst meer informatie in te winnen bij een professionele leverancier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*