De diverse depressie symptomen

Een groot deel van de Nederlanders krijgt te maken met een depressie. Toch is kennis over depressies niet bij iedereen aanwezig en wordt het woord ‘depressief’  vaak onjuist gebruikt. Er zijn echter een aantal duidelijke depressie symptomen die voor iedereen vrijwel gelijk zijn.

De depressie symptomen

Vaak word iemand al depressief genoemd wanneer deze persoon zich een dagje slechter voelt dan normaal. Stemmingswisselingen zijn echter heel normaal en iedereen heeft er weleens last van. Iemand lijdt pas aan een depressieve stoornis wanneer de depressie symptomen voor veertien dagen of langer aanhouden.

De bekendste en meest voorkomende klachten bij een depressie zijn somberheid, futloosheid en constante negatieve gedachten. Vaak gaat het steeds slechter op werk en in het dagelijks leven en worden de symptomen steeds schrijnender. Doordat je steeds meer gaat piekeren en slechter in je vel gaat zitten wordt het slaapritme verstoord en daarmee vaak ook je eetpatroon. Dit zorgt er voor dat de klachten toenemen. Daarnaast wordt concentreren op de meest simpele handelingen een ware uitdaging en ben je snel afgeleid. In ernstige gevallen, vaak bij een jarenlange periode van depressiviteit, denkt men dat de dood nog de enige uitweg is.

Een depressie herkennen

Om de behandeling van een depressie een zo hoog mogelijke kans van slagen te geven is het belangrijk om vroeg met de behandeling te beginnen. Het is daarom belangrijk dat wanneer u denkt aan de symptomen van een depressie te lijden zo snel mogelijk hulp te zieken. Er zijn vele professionals op het gebied van psychologie die u bij uw klachten kunnen helpen. Daarnaast is er op internet een handige depressie zelftest welke u snel kan vertellen of u de kenmerken van een depressie vertoont.