Nieuwe opleiding voor Ondersteuners bij projectmatig werken: IPMA PMO

, ,

IPMA is al jaren een begrip bij project-, programma- en portfoliomanagers. Deze methode voorziet in een carrièrepad en methodiek van vaststellen van de competenties in de wereld van het projectmatig werken.
Sinds kort heeft IPMA ook onderkend dat het ondersteuning van de verschillende niveaus meer is dan alleen administratie. Het carrièrepad van een ondersteuner (PMO) loopt in de regel parallel aan die van de PPP-managers.
Vooruitlopend op de internationale standaards is door de heren Bert Hedeman, Jan Willem Donselaar en Henny Portman een boekje geschreven wat dieper ingaat op PMO en IPMA (competentieprofielen, certificeringsniveaus en functies bij projectmanagement en PMO, uitgever: van Haren).
Als vervolg hierop heeft Hedeman als één van de eersten in Nederland een training IPMA PMO ontwikkeld. Het onderscheidende aan IPMA PMO is dat de PMO niet uitsluitend getraind wordt op het niveau van IPMA-D zoals te verwachten valt als gekeken wordt naar de competentieniveaus die beschreven staan, maar dat elementen van IPMA-C nodig blijken te zijn om als PMO binnen een projectorganisatie goed te functioneren.
Aansluiten aan de praktijk is erg belangrijk in de trainingen van Hedeman. Om die reden worden de trainingen ook alleen gegeven door trainers die gepokt en gemazeld zijn in het onderwerp wat behandeld wordt. Een van deze trainers is Wijnand Lens, die sinds maart samenwerkt vanuit zijn bedrijf DOLGOZ met Hedeman Consulting. Wijnand is als projectmanager, consultant, adviseur en trainer al jaren actief in de wereld van projectmanagementmethodieken en heeft diverse malen een PMO organisatie opgezet en geleid. De samenwerking tussen Hedeman Consulting en DOLGOZ beperkt zich dan ook niet tot IPMA PMO maar gaat verder in de trainingen P3O en Prince2 waar Hedeman Consulting ATO (Accredited Training Organisation) is.
De verwachting is dat in de nabije toekomst het PMO door het management ontdekt wordt als een zeer waardevolle bron van besturingsinformatie. Hierdoor zal de vraag naar goed opgeleide PMO-ers sterk toenemen. Op dit moment is te merken dat grotere spelers op de markt van zakelijke dienstverlening het belang van PMO inzien en beginnen te investeren in de “ondersteuner op niveau”. Daarmee wordt het carrière perspectief voor PMO aanzienlijk beter en ontstijgt ondersteuning het niveau van administrateur.
Juist nu is het dus verstandig voor ondernemers om te investeren in hun ondersteuners door hen een opleiding te laten volgen die ze klaar maakt voor de toekomstige vraag naar hoogwaardige PMO.
Verder informatie is te vinden op de websites www.dolgoz.nl en www.hedemanconsulting.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*