Gebarencursus voor geïnteresseerden

Klappende handen, wiegende armen en knipperde ogen. Wat kun je allemaal zeggen zonder woorden, maar mét je handen, je houding en je mimiek? Heel veel.
Op 18 februari 2013 start Kentalis Sint Marie in Eindhoven met de cursus Nederlands met Gebaren voor algemeen geïnteresseerden. Een unieke kans voor een beter contact met kinderen, slechthorenden of mensen met spraak-/taalproblemen.

Wat is Nederlands met Gebaren?
Het Nederlands met Gebaren (NmG) is een vorm van ondersteunende communicatie. “De gebaren en mimiek maken het Nederlands visueel en ondersteunen de gesproken taal”, legt Cindy Wouters, docent NmG, toe. Met het gebruik van NmG kunnen mensen met gehoorpoblemen of spraak-/taalproblemen zich beter verstaanbaar maken, wordt taal begrijpelijker, wordt communicatie gestimuleerd en de woordenschat vergroot.

Een beter contact
Wanneer een slechthorende of iemand met spraak-/taalproblemen afhankelijk is van ondersteunende gebaren dan is het heel belangrijk dat zijn leefomgeving de gebaren ook kent én gebruikt. Alleen dan heeft deze vorm van communiceren kans van slagen. Die leefomgeving bestaat niet alleen uit het gezin thuis, maar ook uit andere familieleden, zorgverleners, leerkrachten, collega’s en buurtbewoners.
Maar ook het inzetten van gebaren bij kinderen heeft toegevoegde waarde. “Kinderen vinden voorlezen veel leuker als je er gebaren bij maakt”, ervaart een kleuterleidster die de cursus gevolgd heeft.

Voor wie is de cursus NmG?
De cursus Nederlands met Gebaren is geschikt voor:
• mensen die beroepsmatig te maken hebben met deze doelgroep, zoals leerkrachten, klassenassistenten binnen het speciaal onderwijs, studenten en medewerkers van zorginstellingen, revalidatiecentra, openbare instellingen en studenten
• kennissen en familieleden van personen met een communicatieve beperking (bijvoorbeeld slechthorendheid of een spraak- en taalprobleem).

Algemene informatie cursus
Inhoud: De cursus bestaat uit 10 lessen van 2,5 uur. De cursisten leren ongeveer 700 gebaren die zij in het dagelijkse leven kunnen gebruiken. Ook leert men de principes van het NmG te gebruiken.
Inschrijving: Inschrijving is mogelijk tot 25 januari 2013. De cursus start bij een minimum aantal inschrijvingen van 8 cursisten.
Kosten: 425,- dit is inclusief materiaalkosten
Contactpersoon: Cindy Wouters, docent Nederlands met Gebaren
T 040 2646196
E c.wouters@kentalis.nl

Naast deze cursus geeft Kentalis Sint Marie in Eindhoven en Kentalis in Venlo, op basis van indicatie, ook de groepscursus Nederlands met Gebaren voor ouders en individuele cursussen Nederlands met Gebaren. Neem voor informatie contact op met het Kentalis Aanmelding en Diagnostiek (040 264 61 66)

Ervaringen van cursisten:

“Kinderen vinden voorlezen veel leuker als je er gebaren bij maakt.”

“Ik geef percussieles aan slechthorenden en daarom wilde ik leren te communiceren met mijn handen. Het is een boeiende, zinvolle en leuke cursus geweest en ik zou er graag mee door willen gaan”

“Mijn zinnen duidelijk ondersteunen met mijn mimiek en de gebaren…
Nu kom ik erachter hoe moeilijk goed communiceren is!”

“Dit jaar heb ik samen met mijn man deelgenomen aan de cursus Nederlands met Gebaren. Hij heeft problemen met de opvang van hoge tonen en draagt een gehoorapparatuur om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Hij kan moeilijk onderscheid maken tussen woorden die min of meer hetzelfde klinken.

“De cursus is laagdrempelig, zodat iedereen mee kan doen en de stof snel kan opnemen. Daarnaast worden, bij twee bijeenkomsten, de kinderen bij de cursus betrokken. Je kind kan zo ervaren dat papa en mama de gebaren ook leren en gebruiken. Daardoor wordt je kind ook vrijer om gebruik te maken van de gebaren. Je kind ziet dat de gebaren er gewoon bijhoren in het gezin.”

“In ons gezin heeft de cursus in ieder geval een erg positief effect gehad. Onze zoon voelt zich veel vrijer om zich te uiten. Bovendien zijn er veel minder misverstanden, omdat hij de boodschap nu opvangt zoals die bedoeld was. Ook zijn oudere broer voelt zich betrokken bij het geheel, omdat wij hem de gebaren ook hebben geleerd. Zo kan hij de communicatie met zijn broer spelenderwijs verbeteren. Ik kan iedereen aanraden de cursus te volgen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*