De Ondernemer en elektronische overeenkomsten

mr. S.H.M. van den Elsen (Sander), december 2012, De Ondernemer
Door moderne communicatiemiddelen worden veel overeenkomsten tegenwoordig langs de elektronische weg afgesloten. De wet staat dit voor de meeste overeenkomsten toe. Volgens de wet moet de authenticiteit van een elektronische overeenkomst wel zijn gewaarborgd en moet de overeenkomst door beide partijen kunnen worden geraadpleegd.

Ondernemers die via een app, sms of het internet diensten aanbieden hebben een speciale informatieplicht ten opzichte van de klant voordat de overeenkomst tot stand komt. Zij moeten onder meer informatie verstrekken over de wijze van totstandkoming van de overeenkomst en de wijze waarop klanten invoerfouten kunnen herstellen vóór dat de order wordt geplaatst. Voor deze ondernemers is het daarnaast van belang om na ontvangst van de order van de klant een bevestiging te versturen. De klant behoudt namelijk de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden zolang dat niet is geschied.

Voor elektronische consumentenovereenkomsten geldt daarnaast dat de consument gedurende zeven dagen na de ontvangst van de zaak de mogelijkheid heeft om zonder opgave van redenen de overeenkomst te ontbinden.

Het komt veel voor dat ondernemers algemene voorwaarden gebruiken. Bij het elektronisch afsluiten van een overeenkomst hoeft tegenwoordig niet altijd een fysiek exemplaar van de algemene voorwaarden ter hand te worden gesteld. Onder omstandigheden kunnen de algemene voorwaarden ook vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst langs de elektronische weg ter beschikking worden gesteld aan de klant.

Wanneer u als ondernemer regelmatig elektronische overeenkomsten afsluit is het raadzaam om u goed voor te laten lichten over de regelgeving die daarop van toepassing is, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kijk voor meer juridisch advies op de website van Haans advocaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*