Hartproblemen bij hond of kat

hond en kat

Houd je huisdier gezond!

Een mensenhart klopt gemiddeld 70 tot 80 keer per minuut. Het hart van een hond klopt gemiddeld iets sneller, met zo’n 70 tot 120 slagen per minuut en met maar liefst 110 tot 140 slagen per minuut klopt een kattenhart nog sneller. Naast het verschil in vorm en het aantal slagen per minuut is de functie van het hart bij ieder dier gelijk. Een andere overeenkomst is dat elk hart helaas problemen kan geven, dus ook het hart van uw hond of kat. Hartproblemen komen bij honden en katten zelfs regelmatig voor.

Het ontstaan van hartproblemen kan gebeuren tijdens de ontwikkeling (aangeboren) of door het verloop van het leven. Het fokbeleid heeft er bij bepaalde rassen voor gezorgd dat er steeds meer erfelijke hartafwijkingen voorkomen. Vaak hebben hartproblemen te maken met de hartkleppen, bijvoorbeeld het niet goed meer kunnen sluiten van deze kleppen (waardoor o.a. lekkage kan optreden). Een andere oorzaak is een zieke hartspier die ervoor zorgt dat de wanden van het hart zwak en dun worden. Door bepaalde aanpassingsmechanismen (o.a. bloeddrukverhoging, sneller kloppen van het hart) probeert het lichaam problemen in de eerste instantie te voorkomen. Uiteindelijk zal het in sommige gevallen toch mis gaan en ontstaan er hartproblemen.

Gelukkig zijn we vandaag de dag goed in staat deze problemen in kaart te brengen en te behandelen door moderne onderzoekstechnieken als röntgen, maar vooral via hartecho’s. Ook het voorschrijven van hartmedicatie of een operatie kan hartfalen bij uw hond of kat laten stoppen. De Kompaan is een specialistische dierenarts die een diagnose kan stellen voor uw zieke hond of kat. Hun spoed- en specialistenkliniek voor katten en honden is gevestigd in Ommen, maar zij zijn door heel Noord- en Oost-Nederland actief doordat zij samenwerken met dierenartsen in deze gehele regio. Op hun webpagina staan veel symptomen van hartfalen. Mocht u na het lezen van deze symptomen twijfelen aan de gezondheid van uw hond of kat, neemt u dan vrijblijvend contact op met deze dierenarts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*