Wijziging hypotheekregels 2013

,

Met ingang vanaf 1 januari 2013 heeft er een wijziging van de hypotheekregels plaatsgevonden. Op Sparenofbeleggen.com vindt u alle informatie over de wijzigingen.

Hypotheekregels 2013

De navolgende wijzigingen hebben in 2013 plaatsgevonden ten aanzien van de hypotheekregels.

  • Wijziging renteaftrek: alleen hypotheken die worden afgelost op basis van ten minste een annuitaire aflossing ontvangen nog renteaftrek. De wijziging geldt alleen voor nieuwe hypotheken.
  • Afbouw bestaande renteaftrek. Vanaf 2014 zal de renteaftrek voor alle hypotheken worden afgebouwd. De afbouw vindt plaats in de hoogste belastingschijf en wordt jaarlijks afgebouwd met 0,5%, totdat er een aftrek van 38% is bereikt.

Wijziging hypotheekregels starters

De maatregel heeft met name impact op starters. Wil je als starter nog je hypotheekrente kunnen aftrekken dan zal er aflossing op de hypotheek plaats moeten vinden. Hierbij dient dus tenminste annuitair te worden afgelost.in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek dient u dus een hypotheek af te sluiten waarop tenminste annuitair wordt afgelost. Reeds bestaande hypotheken worden niet geraakt door de maatregel, maar aanvullende hypotheken weer wel. Denk dan aan het afsluiten van een lening voor bijvoorbeeld een uitbouw.

Aflossingsvrije hypotheek wijzigen?

Bent u bang dat uw huidige hypotheek onder water blijft staan en u aan het einde van de looptijd met een restschuld blijft zitten? Dan kunt u er tot 1 april 2013 voor kiezen om de bestaande hypotheek om te zetten naar een hypotheek waarbij u gaat aflossen of spaart voor aflossing. De aflossingsvrije hypotheek kan dan worden omgezet naar een bankspaarhypotheek. Zo kunt u vermogen opbouwen voor de toekomstige aflossing en kan een restschuld worden voorkomen.

Ook het oversluiten van de bestaande hypotheek blijft tot de mogelijkheden behoren zonder uw renteaftrek kwijt te raken. Hier zit geen termijn aan verbonden. Wel geldt dit enkel en alleen voor hypotheken die voor 1 januari 2013 waren afgesloten. indien u bij de oversluiting meer gaat lenen, dan kan over het extra deel alleen renteaftrek worden gekregen indien dit gedeelte tenminste annuitair wordt afgelost.

Meer informatie vindt u in het artikel wijziging hypotheekregels 2013.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*