Architectenweb houdt Het Grote Transformatiecongres – 17 april – Trouw Amsterdam

Persbericht 19.03.2013
Architectenweb houdt Het Grote Transformatiecongres

Op woensdag 17 april vindt Het Grote Transformatiecongres plaats in Trouw Amsterdam. Sprekers zijn onder meer Bjarne Mastenbroek (SeARCH), Johan Anrys (51N4E) en Maarten van Poelgeest (wethouder Amsterdam).

Een groot deel van de leegstaande gebouwen en verlaten gebieden zal in zijn huidige vorm nooit meer gebruikt kunnen worden. Onder de partijen die bij deze voorraad betrokken is groeit het besef dat er echt iets moet gebeuren. En dat de traditionele ontwikkelmodellen en ontwerpprocessen hierbij niet langer voldoen. Het moet anders.

Dat begint bij het gebouw. Welke mogelijkheden biedt dat? Welke ontwerpconcepten kunnen hierop losgelaten worden? Hoe kun je als architect een gebouw een nieuwe identiteit geven? In het ochtendprogramma van het congres gaan key note speakers Bjarne Mastenbroek (SeARCH) en Johan Anrys* (51N4E) dieper op deze vragen in. Welke meerwaarde konden zij als architect met hun ontwerp bieden? Mastenbroek zal onder meer ingaan op zijn ontwerp voor de Favrholm Campus voor Novo Nordisk, Anrys zal onder meer ingaan op het ontwerp voor de Lamot Brouwerij in Mechelen en de C-Mine in Genk.

Doorslaggevend voor veel transformaties is de context, het gebied. Hoe kan dat, stap voor stap, getransformeerd worden? Hoe kan daar een nieuwe identiteit voor neergezet worden? Aan het eind van de ochtend en begin van de middag zullen verschillende sprekers hun visie op deze vragen geven. Paul Diederen (diederendirrix) zal in een lezing zijn ervaringen delen over de transformaties van het Nedinsco-complex in Venlo en gebouw Anton op Strijp-S in Eindhoven. Sylvia Pijnenborg (BOEi/ Bouwingebouw) zal ingaan op de transformaties waar zij als ontwikkelaar bij betrokken is. In het verleden was zij onder meer betrokken bij de transformatie van de Caballero-fabriek in Den Haag.

Om een transformatie van een gebouw of gebied tot stand te brengen voldoet de traditionele rolverdeling in het bouwproces niet meer. Steeds meer architecten weten transformaties te initiëren, zelf of in teamverband. Maar ook ontwikkelaars zoeken naar nieuwe benaderingen. Net als gemeenten, wiens traditionele grondbeleid op de schop moet en wiens beleid functieverandering beter moet faciliteren. In een serie pitches en een debat komen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de transformatie van gebouwen en gebieden stuk voor stuk aan het woord: Maarten van Poelgeest (Wethouder Amsterdam), Eric-Jan de Rooij (Lingotto), Paul Oudeman (kantorenloods Amsterdam), Marloes van Heteren (CUBE architecten), Menno Kooistra (Leegstandvanzaken) en Tymon Ros (IPMMC).
Programma

09.30u–10.00u – Inloop

10.00u–12.45u – Lezingen van onder meer Bjarne Mastenbroek (SeARCH), Bas van Tol (Müller van Tol), Johan Anrys* (51N4E) en Paul Diederen (diederendirrix)

12.45u–13.30u – Lunch

13.30u–14.45u – Lezingen van onder meer Sylvia Pijnenborg (Bouwingebouw), Kristian Koreman (ZUS) en een interview met Maarten van Poelgeest (wethouder Amsterdam)

14.45u–15.00u – Pauze

15.00u–17.00u – Debat met onder meer Eric-Jan de Rooij (Lingotto), Paul Oudeman (kantorenloods Amsterdam), Marloes van Heteren (CUBE architecten), Wessel de Jonge* (Wessel de Jonge architecten), Menno Kooistra (Leegstandvanzaken), Tymon Ros (IPMMC)

17.00u–18.00u – Borrel

Informatie themaperiode transformatie en aanmelding congres
Toegangskaarten voor Het Grote Transformatiecongres kosten 25 euro per stuk
Voor meer info en aanmelding http://architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=31061

Contact en info
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michiel van Raaij
Tel +31 (0)20 71 30 631 – e-mail: mvr@architectenweb.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*