Droogijs reinigen, moleculair koken en vries transport; droogijs en zijn verschillende industrieën

Drie grote industrieën waarin droogijs wordt gebruikt heb ik voor je uitgewerkt. Je merkt het dus ook wel; het gebruik van droogijs neemt sterk toe. Het is dus ook zeker niet algeheel onbelangrijk om te weten wat droogijs is, wat de gevaren van droogijs zijn en waar droogijs allemaal voor gebruikt wordt.

Droogijs en de gevaren ervan
Droogijs is een chemische stof die een koelcapaciteit van -80 graden Celsius heeft. De stof is ontstaan door het samenpersen van koolstofmonoxide, of te wel CO2. Droogijs is een vrij ongevaarlijke stof maar let op want er zitten wel een aantal gevaren aan het werken met droogijs. Droogijs heeft zoals ik net al zei een temperatuur van -80 graden. Dit is wel drie keer zo koud als de koelcapaciteit van water. Moet je jezelf even indenken hoe koud dat is en wat voor schade dat kan aanbrengen wanneer dat met een onbeschermde huid in aanraking komt. Let dus goed op en draag goede bescherming bij bijvoorbeeld je handen en doe zeker een veiligheidsbril op. Er kunnen namelijk soms ontploffingen ontstaan.

Droogijs reinigen of te wel de schoonmaak industrie
Reiniging is iets wat nog niet heel lang met droogijs wordt gedaan. Het is nog een vrij innovatief begrip. Droogijs reinigen wordt waar gemaakt door het stralen van honderden droogijskorrels op een grote oppervlakte. De droogijskorrels die gebruikt worden bij het droogijs reinigen zijn ongeveer net zo groot als een rijstkorrel. Doordat de techniek van droogijs reinigen nog zo nieuw is veranderd en verbeterd deze techniek nog veel.

Moleculair koken of te wel de culinaire industrie
Op culinair gebied werd het gebruik van droogijs tijdens het moleculair koken eerst vooral populair in Frankrijk en Spanje voordat het naar ons koude kikkerlandje trok. Het werd hier snel opgepakt en moleculair koken zonder droogijs is niet meer weg te denken in de culinaire industrie. Dat is niet raar, je kan namelijk heel veel verschillende mooie en vernieuwde dingen in de keuken die eerst niet konden en dit allemaal door het moleculair koken met droogijs. Een voorbeeld is dat je met droogijs de vruchtzakjes in vruchten makkelijk kunt desegmenteren.

Vries transport of te wel de transport industrie
Droogijs kan gebruikt worden bij het vervoeren van verschillende dingen. Wanneer dingen koel moeten worden vervoert wordt er vaak gebruik gemaakt van vries transport. Vries transport zie je veel terug in de medische wereld, ze vervoeren dan bijvoorbeeld vloeistoffen, menselijke botten en menselijke organen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*