Banken starten met NFC mobiel betalen

Eind vorig jaar lieten wij al weten dat de banken ABN AMRO en ING bezig zijn om mobiel betalen via een telefoon mogelijk te maken. De ABN AMRO, Rabobank en ING hebben aangegeven dat in de zomer van 2013 een proef wordt gestart waarbij 1000 consumenten gebruik kunnen maken van deze betaalmethode.


Een samenwerking van de 3 bovengenoemde banken in combinatie met Mastercard en KPN moet er voor gaan zorgen dat in de zomer van 2013 1000 consumenten met hun smartphone bij een groot aantal winkels en horecagelegenheden kunnen betalen in het centrum van Leiden.


Deze 1000 consumenten moeten aangesloten zijn bij een van de 3 banken en moeten een abonnement hebben lopen bij de KPN.


Robert Strijk, wethouder van Financiën, Economie en Bereikbaarheid van Leiden: “De gemeente Leiden is enthousiast over dit initiatief dat de economische bedrijvigheid kan stimuleren voor zowel winkeliers als winkelend publiek. Als kennisintensieve stad levert de Gemeente Leiden ook graag een actieve bijdrage om mobiel betalen tot een succes te maken.”


Samenwerkingsverband (MBN) Banken
Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) geïnitieerd. Daarnaast werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastructuur. De samenwerking blijft actief tot eind 2013, wanneer de introductie in Leiden naar verwachting is afgerond. Daarna zullen de banken ieder voor zich mobiel betalen in de rest van Nederland gefaseerd invoeren.


Mobiel betalen aan de kassa
Steeds meer telefoons zijn gereed voor mobiel betalen. Deze hebben dan een NFC chip(Near Field Communication). Gemak en snelheid zijn de grootste voordelen voor de consument en winkelier. Ook veiligheid is een bijkomend voordeel. De veiligheid is vergelijkbaar met het huidige pinnen.


De consument rekent af door de mobiele telefoon tegen de betaalautomaat te houden. Kleine bedragen worden direct afgerekend, maar zodra het bedrag boven de 25 euro uitkomt moet de klant alsnog een pincode invoeren.


Daarnaast kan de contactloze betaalautomaat van de winkelier ook gebruikt worden voor andere contactloze Maestro of V PAY betalingen.


De Rabobank verwacht dat mobiel betalen de pinpas en het contante geld snel zullen vervangen. Het is nog niet duidelijk of klanten in de toekomst voor de betaalmethode moet gaan betalen. Voor de proef in Leiden wordt er sowieso geen kosten in rekening gebracht. Het is aan de desbetreffende bank om kosten in rekening te gaan brengen.


Meer informatie: Paqar betaalautomaten
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*