Frisian Motors heeft Europese primeur met eerste full-Electric tuintractors

Frisian Motors uit het Friese Bakkeveen introduceert betaalbare elektrische voertuigen voor professioneel gebruik in de agricultuur. Hiermee is Frisian Motors het eerste bedrijf in Nederland en Europa dat zich volledig richt op het ontwerpen en produceren van full-Electric professionele voertuigen. De techniek is al langer beschikbaar maar wordt nu door Frisian Motors kostentechnisch op het niveau gebracht van een reguliere zitmaaier of tuintractor. Het eerste resultaat is de “FM-30” full-Electric tuintractor, die per 1 maart volop leverbaar zal zijn.

De elektrische tuintractor heeft naast de verbetering voor het milieu (minder co2) ook vele praktische voordelen. Minder lawaai, geen roet of stank, geen rompslomp met benzine, diesel en olie. Bovendien is de machine nagenoeg onderhoudsvrij en is er een significante besparing op onderhoudskosten. Het systeem is gemakkelijk te bedienen, je stopt de stekker in het stopcontact en kunt na 8 uren laden maar liefst 2 hectare gras maaien of een volledige werkdag rijden en werken met deze tuintractor. De uitstootvrije voertuigen zijn ook perfect te gebruiken in kassen, hallen of overdekte terreinen waarin zich mensen of dieren bevinden.

De FM-30 heeft een unieke fronthef inrichting waarop een scala aan bijzondere accessoires kan worden aangesloten, van shovelbak tot veegmachine.

Frisian Motors is al meer dan een jaar achter de schermen bezig met het ontwerp en design van elektrisch aangedreven voertuigen. ”Al gauw kwamen we er achter dat we het moesten zoeken in praktische oplossingen waarbij de aanschafprijs gelijkwaardig is aan een brandstof model.” aldus Theo de Jong, DGA van Frisian Motors. “Wij wilden producten ontwikkelen die ook zonder de huidige fiscale voordelen voor zakelijke gebruikers interessant zijn. We zien in de markt van elektrische auto’s dat technisch al veel mogelijk is en iedereen wel wil overstappen, maar door de hoge aanschaf prijs duurt dat zeker nog jaren. Wij beperken ons tot praktische oplossingen die direct inzetbaar zijn, en voor de klant geen extra investering vergt om beter met het milieu om te gaan. Ecologisch, economisch en comfortabel”.

Naast de FM-30 wordt binnenkort ook de elektrische aangedreven UTV(utility terrain vehicle) de FM-50 geïntroduceerd. Deze ruwterrein auto heeft een type goedkeuring voor op de openbare weg. Met 5 kilowatt aan vermogen en een radius van 100 km op een volle lading kun je spreken van een echt werkpaard die zeker aan alle verwachtingen voldoet. UTV voertuigen zijn al jaren op de markt in zowel benzine als diesel uitvoeringen, maar deze elektrische variant is nieuw op de Nederlandse markt. Bij zakelijk gebruik betaal je uiteraard geen BPM, wegenbelasting en privé bijtelling en je “tankt” voor nog geen € 2,- per keer.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*