Kosten drijvend huis aftrekbaar

De rente en kosten van leningen die gemaakt zijn bij het aanschaffen van een eigen huis, mogen slechts afgetrokken worden als de woning het hoofdverblijf en eigendom is van de belasting betaler en diens fiscaal partner. Ook mensen die exclusief wonen, bijvoorbeeld op een drijvend huis of varend woonschip, vallen onder deze definitie, maar dan geldt voor hen een extra regel dat ze duurzaam aan een plaats gebonden moeten zijn.

Woningen die leeg staan en dus niet meer bewoond zijn, maar in het desbetreffende kalenderjaar of twee kalenderjaren ervoor als eigen woning waren aangemerkt en te koop staan vallen in box 1. Wordt de woning die in de verkoop staat tijdelijk verhuurt dan kan de rente niet meer worden afgetrokken, er is dus geen sprake meer van box 1 maar box 3. Indien er een einde komt aan de verhuursituatie binnen de genoemde periode, dan is de rente dus opnieuw aftrekbaar. Mensen die in 2011 en 2012 verhuizen kunnen zelfs drie kalenderjaren teruggaan.

Partners die gescheiden zijn en elders gaan wonen mogen maximaal twee jaar na het verlaten van het echtelijke huis, het nog als eigen woning beschouwen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*