Weegschaal redt levens hartpatiënten

Een studiegroep van verschillende ziekenhuizen in Europa heeft aangetoond dat patiënten die na een hartaanval in een ziekenhuis zijn opgenomen en behandeld, een verhoogd risico lopen op vochtophoping in de longen en voeten. Voor de levensverwachting van zo iemand is het van cruciaal belang dat hij of zij regelmatig gecontroleerd wordt door de dokter. Op welke manier is het mogelijk om de levensverwachting van deze specifieke doelgroep te verhogen?

De studiegroep verdeelde hartpatiënten zes maanden lang in twee verschillende groepen. Een groep werd normaal behandeld, deze moesten hun lichaamsgewicht elke dag op een weegschaal meten en de dokter doorgeven als hun gewicht was toegenomen. De andere groep werd via telemonitoring in de gaten gehouden, ze kregen elektronische weegschalen, een gsm en een bloeddrukmeter mee naar huis. De apparaten waren via een draadloos systeem met elkaar in verbinding.

Het geautomatiseerde systeem hield de waarden van de patiënten constant in de gaten, werden de waarden overschreden dan werd automatisch een email verstuurd naar de cardioloog of de huisdokter. De studiegroep concludeerde dat het sterftecijfer bij telemonitoring 5% was en bij de gewone nazorg zeventien procent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*