Hasselt – stad van de Mode

Het Belgische Hasselt is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je aan modesteden denkt, maar heeft wel degelijk wat te bieden op het gebied van mode. Ga voor uw volgende weekendje weg daarom naar Hasselt en beleef wat Hasselt u kan bieden op modegebied. Ga  bijvoorbeeld winkelen in het gezellige centrum of breng een bezoek aan het modemuseum.

Winkelen is steeds vaker een reden om een stad te bezoeken, want ‘Fashion is hot’! In programma’s als  ‘Benelux’ next top model’ en ‘project runway’ staat mode centraal en wordt de modewereld in al zijn facetten getoond. Wie bekend is met de tv shows kent de drama en tragiek van zowel de modellen als de designers. De lijn tussen dramaqueen en fashiondiva is dun, wat het kijkgenoot natuurlijk ten goede komt. Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait is de mode, de prachtige kleren die de designers maken, die de modellen showen en die de topfotografen vastleggen op de gevoelige plaat. Wat vaak onderbelicht blijft in deze shows is het verhaal achter de mode, die komt aan bod in het Modemuseum in Hasselt.

Naast de eigen collectie kleding van 1800 tot nu, heeft het modemuseum Hasselt regelmatig exposities die het verhaal achter de mode vertellen. Zo laat de expositie ’The future that never was’ zien hoe de ontwerpers van de jaren ’60 uitkeken naar het jaar 2000. Deze periode kenmerkt zich door nieuwe uitvindingen en nieuwe materialen, dat is weerspiegelt in de kleding van topontwerpers uit die tijd.

Een andere expositie laat echter de rauwe werkelijkheid van de jaren 200 zien. In de jaren ’60 leek de toekomst zeer rooskleurig, het leven werd stukken aangenamer doordat iedereen zich een auto en televisie kon veroorloven, de mogelijkheden waren onbegrensd. Inmiddels weet men dat het gebruik van de auto een impact heeft op de natuur. Daarnaast kan men door de voortschrijdende techniek de natuur aanpassen door bijvoorbeeld gen-modificatie. Deze ontwikkelingen hebben ook kunstenaars geïnspireerd. Het modemuseum Hasselt laat in de expositie ’Alter Nature’ zien hoe modeontwerpers de huidige wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen tot uiting laten komen in hun ontwerpen.

Met zijn veelbetekenende exposities is het modemuseum hard op weg om een gevestigde naam te worden in de modewereld. In de New York Times werd onlangs de museumdirecteur Kenneth Ramaekers aangehaald als expert op het modegebied. Bezoek naast een winkel van Gucci, Dior of Gaultier dus eens het Modemuseum zodat u volledig op de hoogte bent van zowel de laatste mode, als van de ontwikkelingen die daartoe hebben geleid.

Maak van een bezoek aan het modemuseum een lekker weekendje weg en verblijf in een Hasselt hotel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*