Opeldealer Van der Kooij vervangt als eerste tl-buizen voor Spaarbuis-lampen en wordt BOVAG Erkend Duurzaam bedrijf

, , ,

VLAARDINGEN – Opel-Chevroletdealer P.A. van der Kooij is door een BOVAG Erkend Duurzaam autobedrijf geworden. Frans Kragten van BOVAG reikte in de hoofdvestiging in Vlaardingen op 28 juni officiëel de daarbij behorende certificaten uit aan alle filiaalhouders. Wethouder Hans Versluijs (Ruimtelijke Ordening) van de gemeente Vlaardingen overhandigde op zijn beurt de certificaten die behoren bij de 50% energiebesparing die door Spaarbuis wordt gerealiseerd op de tl-verlichting in de zes filialen van deze Opel en Chevrolet-dealer.

Wim Goedendorp van Van der Kooij: “Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld alleen nog maar stille en zuinige banden verkopen en de gebruikte banden op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Datzelfde geldt voor de smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. We zijn overgestapt op groene stroom en gaan zuinig om met energie.”

In het autobedrijf draait het natuurlijk in de eerste plaats om het aanbieden van duurzame mobiliteit. In de showroom van P.A. Van der Kooij staan daarom alle schone en zuinige modellen van de merken Opel en Chevrolet.
Goedendorp: “Wij merken dat er steeds meer vraag is naar auto’s met een lage CO2-uitstoot en laag brandstofverbruik. Als geen ander kunnen wij onze klanten informeren over de mogelijkheden van schone mobiliteit en we proberen ze het milieuaspect mee te laten nemen bij de keuze van een andere auto. De nieuwe Opel Ampera of Chevrolet Volt hybride zijn daarbij opnieuw een stap in de goede richting.”

BOVAG-certificaat voor duurzaam ondernemen
Frans Kragten van BOVAG legde bij de uitreiking uit, dat de certificering volgt na een onderzoek door een onafhankelijk instantie en dat duurzaam ondernemen niet alleen voor het milieu, maar ook commercieel en kostentechnisch interessant is omdat de investering zich uiteindelijk terugverdienen.

Duurzaam ondernemen betekent eveneens dat er aandacht is voor het welzijn van de 200 medewerkers door goede arbeidsomstandigheden en toekomstperspectieven te bieden. Buiten het bedrijf neemt het autobedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door de sponsoring van maatschappelijk gedragen projecten.

Nederlandse primeur met energiezuinige tl-verlichting
Het installeren van nieuwe Spaarbuis tl-lampen in alle vestigingen is een voorbeeld van duurzaam beleid. Hierdoor reduceert Van der Kooij in de zes filialen samen meer dan 155 ton CO2-uitstoot op jaarbasis. Van der Kooij is het eerste automobielbedrijf in Nederland die op deze tl-lampen is overgestapt.

Wethouder Hans van der Sluijs (Ruimtelijke Ordening) blikte terug op het goud dat de gemeente in 2010 won als groenste stad in Europa en was blij dat ondernemers milieu tegenwoordig inbedden in de bedrijfsvoering.
Hij sloot zich aan bij de woorden van de BOVAG woordvoerder: ‘Vroeger was duurzaamheid een soort van linksachtige hobby, maar tegenwoordig houdt iedereen zich er gelukkig mee bezig. Voorwaarde is wel dat duurzaamheid moet renderen zoals de Spaarbuis-lamp, want die verdient zich snel terug in de energiekosten en dan kun je makkelijk beslissen om erin te investeren”.

Goedendorp: “Er gaat in ons bedrijfstak onnodig veel energie verloren aan verlichting. Een beetje automobielbedrijf heeft al snel honderden tl-lampen branden. Minder lampen aandoen is geen optie, want voor de werkplek en de presentatie van onze auto’s mag besparing niet ten koste gaan van de hoeveelheid licht. En de investering moet financieel reëel zijn, vandaar dat we hebben gekozen voor de simpelste maar efficiënte bezuinigingsoplossing met de Spaarbuis.”

De zes filialen besparen door de Spaarbuis-lampen samen meer dan 50 duizend euro per jaar op de energienota. De investering verdient zichzelf in dit geval daardoor snel terug.

Eenvoudige vervanging van tl-lampen
Directeur Gouweloos van Spaarbuis bv: “Tien jaar geleden is de dunne T5-tl-buis op de markt gekomen die veel minder stroom verbruikt, door de hoge frequentie een rustiger licht geeft en tot drie keer langer mee gaat dan de tl-lamp. Het probleem was echter dat deze buis niet in de oude armaturen paste, zodat er om te besparen flink geïnvesteerd moest worden in armaturen. Wij vonden daar een slimmere en voordeliger oplossing voor, die we de Spaarbuis hebben genoemd. Dit is een glazen koker met daar ingebouwd de elektronica en een T5-buis. Ze zijn verkrijgbaar in dezelfde maten en lichtkleuren als een tl-lamp en hebben dezelfde voetjes. Ze passen daardoor in bestaande armaturen.

“Vervanging is simpel; je haalt de tl-buis en de starter eruit, doet de nieuwe Spaarbuis erin en je bent klaar. Afhankelijk van de capaciteit van de lamp kun je daarna direct tot 50% besparen. Na veel testen en aanpassingen die de Europese markt eist, zijn we met een Chinese fabrikant in zee gegaan die de lampen voor ons produceert. De lampen krijgen het energielabel A,” aldus Gouweloos.

Betere lichteigenschappen
Koen Gouweloos: “Een aardige bijkomstigheid van het glazen omhulsel is, dat de T5-lamp in een soort microklimaat functioneert van rond de 31 graden Celsius. Dit verbetert het energieverbruik, verlengt de levensduur en maakt dat de lamp ook onder extreem koude omstandigheden goed functioneert. Daardoor is hij beter dan een gewone tl-buis geschikt voor buiten en in koelhuizen.”

Investering geen belemmering voor energiebesparing.
Peter Stolk van Voordélicht, verkoopkantoor van Spaarbuis: “Alleen in Nederland zijn er al 200 miljoen tl-buizen in gebruik. We hebben uitgerekend hoeveel tonnen CO2-uitstoot kan worden gereduceerd als al die tl-lampen worden vervangen door de Spaarbuis. Je schrikt ervan; er moet een bos van 100 bij 200 kilometer(!) groeien om dit te compenseren. Om snel een halt toe te roepen aan deze vervuiling werken we nauw samen met Greenchoice, die voor bedrijven die aanhikken tegen de investering, de upgradingskosten voor zijn rekening kan nemen. Dit wordt dan terugbetaald via de vrijval op de energienota, daarna profiteer je van de lagere energienota. Dit alles vanuit de filosofie dat de investeringskosten voor een bedrijf of instantie geen belemmering mag zijn om direct CO2-uitstoot te reduceren.”

In aanvang zal Voordélicht, die de Spaarbuis verkoopt, zich alleen richten op bedrijven die dagelijks veel tl-lampen hebben branden, omdat daar de meeste milieuwinst is te behalen. Denk behalve aan automobielbedrijven, ook aan scholen, ziekenhuizen, parkeergarages, distributiecentra, kantoorcomplexen, warenhuizen e.d., waar de meeste tl-armaturen voor lampen van 120 en 150 cm lang zijn.

Zelf besparing uitrekenen
Voordélicht en Gouweloos hebben inmiddels goede ervaringen met de Spaarbuis in ondermeer scholen, sportcentra, kantoorcomplexen en bedrijfshallen: “De lampen zijn betrouwbaar, relatief goedkoop, gemakkelijk te vervangen, gaan bovendien zeker twee keer zo lang mee. Ze vallen ook nog eens binnen de energiesubsidieregeling van de overheid.”

Op de site www.voordelicht.nl kun je eenvoudig zelf uitrekenen hoeveel besparing vervangen oplevert en snel de investering zich terugverdient.

Spaarbuis bv verstrekt per filiaal een certificaat, met het A-label en de hoeveelheid stroom en CO2-uitstoot die wordt gereduceerd door het gebruik van de Spaarbuis-lampen.

Het predicaat Erkend Duurzaam dat Van der Kooij krijgt is onderdeel van de BOVAG Duurzaam Ondernemen Scan en wordt getoetst door het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Het certificaat is een jaar lang geldig, dus het bedrijf moet structureel duurzaam werken om het te behouden.

Verkoopkantoor voor Spaarbuis: Voordélicht bv, www.voordélicht.nl
Contactpersoon Peter Stolk
Installatie: www.gouweloos.nl

De installateur is Gouweloos Elektrotechniek b.v.
Contactpersoon Koen Gouweloos
Korte Kleiweg 40 – 3045 RC Rotterdam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*