Amsterdamse kinderen puzzelen met hun rechten

Deze zomervakantie gaan ruim vijftienduizend Amsterdamse kinderen uit groep vijf, zes, zeven en acht met een speciaal puzzelboek op vakantie, namelijk over hun kinderrechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Amsterdam bracht de gratis boekjes langs bij bijna de helft van alle Amsterdamse basisscholen. De actie werd mogelijk gemaakt door de giften van bedrijven en particulieren.
De Kinder- en Jongerenrechtswinkel deed in 2010 onderzoek naar de bekendheid van kinderrechten bij kinderen en jongeren. Er bleek nog een wereld te winnen, meer dan de helft van de kinderen wist niet wat een recht is.
Veel van de ruim tweeduizend vragen die jaarlijks gratis worden beantwoord, gaan over echtscheiding. Zo heeft een tienjarige het recht om een brief te schrijven aan de rechter als zijn ouders gaan scheiden over bij welke ouder hij dan wil wonen. Onderhoudsplicht van ouders is een ander hot item. Want wat kun je doen als ouders geen kleding voor je willen of kunnen kopen, of geen zakgeld geven? En mag je door school geschorst worden als je twee dagen spijbelt?
De ruim zestig vrijwilligers van de organisatie lichten jaarlijks ook ruim vijfduizend kinderen voor tijdens gastlessen op diverse scholen. Zes dagen per week houden zij spreekuur, van twee tot vijf uur. Per chat (www.jongerenrechtswinkel.nl), telefoon, e-mail en face to face kunnen minderjarigen zo gratis rechtshulp krijgen. Als het nodig is, gaan de vrijwilligers mee naar de rechtbank of helpen zij een brief aan bijvoorbeeld de rechter schrijven. Ook ouders en professionals zijn overigens welkom met hun vragen over de rechten en plichten van minderjarigen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*