G&M Nederland waarschuwt: Bedrijfsspionage via ‘gevonden’ USB stick

18 juni 2011. Door de digitale beveiliging van netwerken en lokale bedrijfssystemen is het inbrengen van spyware nauwelijks meer mogelijk. Ook het fysiek toegang krijgen tot deze systemen is vaak uitgesloten. Toch is er een nieuwe, zeer verontrustende, methodiek gevonden die het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot afgeschermde bestanden en bedrijfsgeheimen. De methodiek is gebaseerd op een niet te bestrijden fenomeen: de menselijke nieuwsgierigheid. Voorafgaande aan de werkdag worden, met name daar waar bordjes zijn geplaatst op privé parkeerplaatsen met bedrijfsnamen, USB sticks ‘verloren. Op deze ogenschijn lijk verloren USB sticks staan teksten als: “Foto’s Privé” of “Foto’s Bruiloft”. De argeloze medewerker neemt nietsvermoeden de USB stick mee het bedrijf in om de foto’s te bekijken. Wellicht uit nieuwsgierigheid of met het idee de USB stick terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Op de USB stick staan er echter niet alleen de foto’s van onbekenden. Verwerkt in de bestanden van de foto’s zit echter ook de spyware die het mogelijk maakt op afstand de computer te monitoren. Als snel komt de medewerker er achter dat er geen bekende op staan en leegt de USB stick of gooit hem weg. Het kwaad is dan echter al geschied. U bent dus gewaarschuwd.