Hoe kun je als bedrijf het beste voedingsmiddelen bewaren?

, ,

Door technologische ontwikkelingen zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden voor bedrijven om voedingsmiddelen te bewaren. Echter, door het grote aanbod is het niet duidelijk welke methode nu het beste bij een bedrijf past. In dit artikel worden de diverse methoden omschreven en uitgelegd voor welke producten deze methoden geschikt zijn.

De koelkast

Een koelkast is letterlijk een kast waarin voedingsmiddelen koel gehouden worden om bederving tegen te gaan[1]. De ideale temperatuur van de koelkast ligt rond de 6 graden en het gebruik van een koelkast is geschikt voor onder meer de volgende producten: fruit/vruchten, bladgroenten, eieren, melk en zachte kaas. De koelkast is echter niet geschikt voor onder meer: groenten/fruit uit warme landen, aardappelen en brood. Koelkasten zijn er in diverse soorten en maten en zijn tevens vaak te koop in combinatie met een vriesvak.

De vrieskist

Een vrieskist is een kast waarin diverse voedingsmiddelen worden ingevroren om zo het eten goed te houden[2]. De ideale temperatuur van een vrieskist ligt rond de -18 graden. Naast de koelkast is de vrieskist een van de meest gebruikte conserveringsmethoden. Door een vrieskist te gebruiken blijven verschillende producten voor langere perioden houdbaar. Het gebruik van een vrieskist is geschikt voor onder meer: vlees, kip, vis en brood. De vrieskist is echter niet geschikt voor zuivelproducten en bladgroenten.

Vacuüm verpakken

Vacuüm verpakken is een nieuwe methode die steeds vaker door bedrijven wordt gebruikt. Vacuüm komt in de praktijk neer op een “ruimte zonder lucht”[3]. Deze techniek kan zowel voor food (zoals vlees, groenten en vis) als non food producten (zoals een kussen) worden gebruikt. Vacuüm verpakken is vooral populair bij food producten waar het wordt toegepast om de kwaliteit van het product te handhaven. Door voedingsmiddelen in vacuüm te verpakken blijven ze langer houdbaar en behoud het eten haar versheid, smaak en samenstelling. Dit kan gedaan worden door middel van verpakkingsmachines, sealmachines en diverse andere systemen.

Gasverpakking

Bij een gasverpakking wordt het product gezamenlijk met een bepaalde gas of gasmix  verpakt. Er zijn diverse soorten gas beschikbaar die ieder een eigen bacterieremmende werking heeft. Hierdoor kan de houdbaarheid van een voedingsmiddel verlengd worden. De meest gebruikte gas voor deze methode is koolstofdioxide. Gasverpakken is geschikt voor onder meer: vlees, gevogelte, aardappelen, kaas en brood[4].

De eerste twee mogelijkheden zijn algemeen bekend en worden al door vele bedrijven gebruikt. De andere twee mogelijkheden, namelijk vacuüm verpakken en gasverpakkingen zijn minder bekend en zijn voor veel bedrijven wellicht het overwegen waard. Er kan in ieder geval met zekerheid gezegd worden dat er door technologische ontwikkelingen nieuwe methoden beschikbaar komen waardoor voedingsmiddelen nog beter bewaard kunnen worden. Het is voor bedrijven die veel te maken hebben met voedingsmiddelen dan ook zeker de moeite waard om deze nieuwe methoden op de voet te volgen.


[1] http://www.encyclo.nl/zoek.php?woord=koelkast

[2] http://www.encyclo.nl/begrip/Vriezer

[3] http://www.encyclo.nl/begrip/vacu%C3%BCm

[4] http://www.inpackt.nl/nieuwsbrief/nb2005/nb2005.pdf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*