Voertuiggegevens online raadplegen

Het gebeurt ons allemaal wel eens: je rijdt in gedachten verzonken over de A-nogwat richting huis, werk, schoonmoeder of vakantiehuisje, als opeens je gedachten afdwalen naar iets wat naast je rijdt. Links naast je, om precies te zijn. En het haalt je in. Het is een auto. Een hele mooie auto zelfs. En hoewel je een vermoeden hebt welk merk het is, is het type je totaal onbekend. De rest van de dag besteed je stil en peinzend op de bank. Je familie vraagt of het wel goed met je gaat, want je zegt zo weinig. Hun vraag hoor je maar half en je antwoordt meer op de automatische piloot dan dat het je echt interesseert. Jij zit immers nog steeds met je gedachten bij die auto, waarvan je maar niet kunt bedenken waar hij thuis hoort. De rest van de week spendeer je achter de computer. Op Google zoek je de nieuwste automodellen af, de website van de fabrikant van het merk waarvan je dacht dat die hem gemaakt zou moeten hebben, sla je op onder je favorieten. Een maand later begint je baas te klagen dat je je werk wat slordig begint te doen en begint je vrouw te klagen over je groeiende afwezigheid in het gezin. Had je nu maar het kenteken genoteerd!

Met het kenteken had je namelijk makkelijk en snel de autogegevens kunnen opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wie naar de site de RDW gaat, kan kiezen voor de optie ‘voertuiggevens online’ en daar een kenteken invoeren. Dat is handig in veel meer situaties dan bij het niet kunnen plaatsen van een autotype. Stel dat je een tweedehands wagen wilt kopen en benieuwd bent wat er allemaal op de autopapieren staat van de auto die je voor ogen hebt. Dan hoef je niet door autoruiten te gluren om aan je informatie te komen: tik het kenteken in op de website van de RDW en gegevens over merk, type en brandstof zijn direct beschikbaar. Ook de aanvangsdatum van de huidige tenaamstelling – dus wanneer de huidige eigenaar de auto heeft gekocht – is te zien. Zelfs gedetailleerde informatie over de vervaldatum van de APK, motoreigenschappen en gewicht ontbreekt niet.

‘Even carspotten en je weet het’ hoeft dus niet. Zes euro betalen voor een aantal sms’jes die  je hetzelfde vertellen als de gratis informatie op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer is immers weggegooid geld. Heb je geen internet bij de hand, maar wil je toch op je telefoon voertuiggegevens raadplegen, download dan de RDW-app. Voor nog geen twee euro kun je dan voortaan overal snel en makkelijk zien wat voor type auto er links naast je rijdt. Als je daarmee een bezorgd gezin en een twijfelende baas voorkomt, is dat het zeker waard geweest.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*