Bedrijfsrecherche: Camera’s wettelijk niet verboden

Camera’s worden geïnstalleerd om het bedrijf te beveiligen tegen inbraak of diefstal op grote schaal te controleren. Soms kan de aanwezigheid van camera’s tot spanningen leiden op de werkvloer, want werknemers zijn van mening dat camera’s worden geplaatst om hen te bespioneren.

Het komt de laatste tijd vaker voor dat werknemers door hun baas tijdens functioneringsgesprekken, geïnformeerd worden omtrent informatie verkregen uit camera opnames. Volgens een recherchebureau tevens bedrijfsrecherche is het voor een werkgever bij wet niet verboden om werknemers te bespieden, middels camera’s. Maar het bespioneren is aan zeer strenge regels verbonden.

Volgens de bedrijfsrecherche mag een werkgever verborgen camera’s plaatsen als er sprake is van een serieus vermoeden van diefstal. Er moet wel eerst overleg worden gepleegd met de personeelsvertegenwoordiging en de ondernemingsraad. De laatste jaren is het aantal camera’s in en rondom bedrijven flink gestegen. Klanten hoeven niet geïnformeerd te worden omtrent verborgen camera’s, maar het personeel wel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*