Na-apen werkt

, ,

Dan zijn we het eens! Wij streven naar zulke uitkomsten in onze gesprekken. Spiegelen kan helpen om overeenstemming te bereiken. Mensen die het met elkaar eens zijn kopiëren namelijk onbewust elkaars bewegingen. De één doet zijn benen over elkaar, de ander een seconde later ook. Ik pak mijn koffie, de ander neemt ook een slokje. Dit zegt dat we elkaar aanvoelen en begrijpen en het een prettig gesprek vinden.

Het onbewust gelijke houdingen aannemen kan natuurlijk ook bewust gedaan worden. Hieronder staan een aantal tips om het gevoel van overeenstemming met spiegelen te bereiken. Meestal heeft de ander het spiegelen niet in de gaten omdat deze vorm van communiceren natuurlijk aan voelt. Hier geldt natuurlijk wel, overdrijf niet!

Lichaamsbewegingen
Voer houdingen en bewegingen ook uit. Dit kan in spiegelbeeld: Hij linkerbeen over rechter, jij rechter over linkerbeen, precies hetzelfde of voor de helft. Er zijn allemaal theorieën die uitleggen wat wanneer moet, maar die theorieën hebben we niet nodig. Probeer te spiegelen, durf het en doe wat natuurlijk aan voelt. Praten deden we tenslotte eerder dan zonder luier rondlopen.

Gebaren
Gebaren ondersteunen de verbale boodschap. Ik raad af om gebaren die de gesprekspartner gebruikt direct te spiegelen. Het staat raar om samen met de spreker de vingers af te tellen, een woord te onderstrepen of  de armen uit te spreiden. Knikken om aan te geven dat de boodschap is ontvangen, kan natuurlijk wel.

Spiegel de_ gebaren in je antwoord op de spreker. Iemand vertelt met een zucht over haar lastige kleuter. Als je het woord overneemt, zucht je ook en vertel je over je eigen lastige spruit. Je spiegelt dus wel, maar later.

Mimiek
Praat de gesprekspartner over iets zorgelijks, kijk dan ook bezorgd. Gaat het over iets leuks, glimlach gerust mee.

Leiden of volgen
Tijdens een gesprek wil je op een gegeven moment dat mensen met jou gaan instemmen. Het spiegelen kan dit proces ondersteunen. Bereik eerst overeenstemming door de ander te volgen en te spiegelen. Afstemming bereikt, neem dan een andere houding aan tijdens het spreken, de ander volgt nu jou. Nu heb jij de leiding in de communicatie, jouw argumenten zijn dan effectiever.

——————————————————————————————————————–
Kijk ook eens voor een training van EMC communication. Dit artikel is onderdeel van het boek Praktische Tools voor Gesprekken dat begin september uit komt. Dit boek legt communicatie op een praktische manier uit en behandelt onderwerpen zoals:

Spiegelen
Actief Luisteren
Gespreksplannen
Mensen inschatten
etc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*