Ook kwaliteitslabel voor open haarden op bio-ethanol

,

In samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut HKI en de Voedsel en Waren Autoriteit VWA heeft Kiwa een beoordelingsprogramma voor haarden en bio-ethanol opgesteld. Het testprogramma is gebaseerd op de Duitse industrienorm DIN 4734-1 en in het kader van de brandveiligheid in het leven geroepen. Alle haarden die aan de veiligheidsregels voldoen, krijgen het label toegekend. Steeds vaker leidt het gebruik van haarden die branden op bio-ethanol tot brandwonden met ernstig letsel. Dit blijkt uit onderzoek van het Beverwijkse Brandwondencentrum.

Het Kiwa Quality-label is er vanaf nu ook voor haarden op bio-ethanol. De meeste ongelukken zijn te herleiden naar ondeugdelijke haarden en verkeerd gebruik door consumenten. Wanneer de gebruiksaanwijzing en veiligheidsinstructies van fabrikanten niet worden nageleefd kan dit leiden tot gevaarlijke steekvlammen met ernstige brandwonden als gevolg. Voorwaarde voor het verkrijgen van het Kiwa Quality-label is dat producenten onder andere een intern kwaliteitscontrolesysteem, waarschuwingslabels op producten en een handleiding waarin het correcte gebruik wordt toegelicht verzorgen.

Het Kiwa kwaliteitslabel toont aan dat een haard aan alle eisen van het onafhankelijke testprogramma voldoet en biedt consumenten houvast bij de aanschaf van een veilige, gecertificeerde bio-ethanol haard. De fabrikant geeft hiermee aan dat er alles aan is gedaan om de veiligheid van het product bij correct gebruik te garanderen. De eindverantwoordelijkheid voor veilig gebruik ligt dan bij de consument die de veiligheidsinstructies in acht dient te nemen.

Het Kiwa Quality-label is een onafhankelijk bewijs dat een product of proces voldoet aan breed gedragen normen in een marktsegment. Er zijn KQ-labels voor onder meer zonnecellen en toestellen op bio-ethanol of vaste brandstoffen.

Kiwa is een internationaal opererend onafhankelijke organisatie met kwaliteitscertificering als haar kernactiviteit,  dat zich bezighoudt met het verbeteren van processen, producten, medewerkers en organisaties.

Kiwa is onafhankelijk en niet betrokken bij productie, handel of andere activiteiten die de onpartijdigheid van Kiwa kunnen schaden. DeCriteria worden niet door Kiwa zelf opgesteld, maar door onafhankelijke Colleges van Deskundigen. Deze bestaan uit vertegenwoordigers van opdrachtgevers, ontwerpers, producenten, leveranciers, onafhankelijke adviseurs of zelfs overheden of consumentenorganisaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*