Verkeersveiligheid in cijfers

Een vliegtuigongeluk heeft meestal grote impact. Doorgaans gaat het om een tragedie waar veel mensen bij betrokken kunnen zijn. Gelukkig komt het niet zo heel vaak voor, maar als er één crasht, is dat direct wereldnieuws: logisch dus, dat zoveel mensen last hebben van vliegangst. Maar zouden diezelfde mensen ook rijangst ontwikkelen als ze verteld werd dat de mensen die wereldwijd dagelijks omkomen in het verkeer, zeven(!) Jumbojets zouden kunnen vullen?

3300 mensen komen elke dag om in het verkeer. Dan rekenen we natuurlijk ook de slachtoffers uit landen mee, waar men het niet zo nauw neemt met verkeersregels en kreukelzones. Als we dat aantal vergelijken met de Europese cijfers, dan hoeven we ons al iets minder aangeschoten wild te voelen. Met 14,9 doden per 100.000 inwoners leveren de Grieken de meeste levens in per jaar. Een Nederlander mag zich in eigen land relatief veilig voelen met slechts 1,75 doden per 100.000 inwoners.

Leuk natuurlijk, van die deprimerende cijfers. Maar je moet naar je werk, dus je stapt toch wel in die auto. Maar als je dan de weg op moet, kan je maar beter zorgen dat je het jezelf zo veilig mogelijk maakt. Waar moet je dan op letten? In de eerste plaats is het kopen van een grote auto een must: bij aanrijdingen tussen twee auto’s, heeft de bestuurder van het kleinste voertuig een dertien keer grotere kans het leven te laten dan de bestuurder van de grote wagen. Een vrachtwagen zou daarbij natuurlijk helemaal ideaal zijn: van de 640 doden die gemiddeld in Nederland in het verkeer te betreuren zijn, is slechts 4,2% bestelbus- of vrachtwagenchauffeur. Met 38,4% zijn automobilisten de grootste kanshebbers op een fatale afloop.

Ook de alcohol kan je beter laten staan. Elk jaar sterven er 120 mensen in het verkeer doordat er iemand alcohol heeft gedronken. Daarnaast vallen er 2400 tot 3200 (ernstig) gewonden. En dan hebben we het nog niet eens over de gevallen waarbij niemand doodging of gewond raakte, maar wel de autoruit vervangen, bumpers gespoten en carrosserie uitgedeukt moest worden.

Als je een goede reden zoekt om je schoonmoeder een stuk minder te spreken, zou je het argument aan kunnen dragen dat er jaarlijks 40 doden in het Nederlands verkeer te betreuren zijn, en dat ze je nou net altijd belt op het moment dat jij aan het autorijden bent. Als je helemaal veilig wilt zijn, kan je de snelweg het beste mijden gedurende de zomermaanden. IJzel en hagel zorgen in de winter voor gladdere wegen en lagere snelheden. Juist omdat de snelheid omhooggaat in de zomer, komen dan de meeste mensen om in het verkeer.

Al die veiligheidsmaatregelen ten spijt: uiteindelijk heb je het lot niet in eigen hand. De belangrijkste factor bij je overlevingskansen blijkt je geslacht: 92% van alle verkeersovertredingen wordt gepleegd door mannen, en die creëren daarmee de gevaarlijkste situaties op de weg. Denk daar maar eens aan als je ruzie maakt met je vrouw over wie vanavond de BOB moet zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*