Bedrijven stagneren in groei door personeelstekort

Ruim de helft van alle bedrijven die productsoftware ontwikkelen zegt wel eens een opdracht te zijn misgelopen, vanwege een tekort aan mankracht. Voor de (nabije) toekomst verwachten vrijwel alle bedrijven binnen deze branche groei van de omzet en het personeelsbestand. Tegelijkertijd loopt het aantal studenten op Nederlandse ICT-opleidingen steeds verder terug. Het is dan ook niet vreemd dat veel zogeheten Independent Software Vendors (ISV’s) steeds vaker over de landsgrenzen kijken en zaken als offshoring en nearshoring steeds vaker serieus in overweging nemen.

Bovenstaande is een greep uit de belangrijkste resultaten van het trendonderzoek productsoftware ontwikkelen 2011, recent uitgevoerd door Goals Marktbewerking bv in Goirle in opdracht van coMakeIT in Harderwijk. CoMakeIT faciliteert bedrijven met offshoring in India.

Voor het onderzoek zijn in totaal 337 leidinggevenden uit de branche benaderd. Doel van het onderzoek was een beeld te krijgen van de arbeidsmarkt voor productsoftwareontwikkelaars.
De meeste bedrijven hebben wel eens gedacht aan het uitbesteden van werkzaamheden. Inlenen vanuit Nederland is door 55 procent van de ondervraagden overwogen, 44 procent heeft offshoring overwogen. Iets meer dan de helft van de ondervraagden noemt een capaciteitsprobleem als belangrijkste aanleiding om werk uit te besteden, maar ook een gebrek aan de juiste kennis kan volgens de ondervraagden een reden zijn om mensen van buiten in te huren.

De oplossing voor de groeiende krapte in ons land zou wel eens in India kunnen liggen, denkt Gertjo Tigelaar van coMakeIT. ,,India heeft een jonge, sterk groeiende bevolking, met meer en meer mensen die aan de universiteiten afstuderen en zeer gemotiveerd zijn. Door deze mensen te koppelen aan Nederlandse bedrijven, worden innovatieve Nederlandse bedrijven verbonden met goed opgeleide Indiase professionals die de capaciteitsvraag kunnen invullen. Zo blijven Nederlandse bedrijven in staat te groeien en hebben Indiase professionals uitdagende banen met een internationaal georiënteerd perspectief.’’

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gertjo Tigelaar, VP Sales & Accountmanagement coMakeIT, 0341-274455, www.comakeit.com. Het complete onderzoek kunt u opvragen via benchmark@coMakeIT.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*