De beste houtsoorten om in de tuin te gebruiken

Niet al het hout is geschikt om in de tuin te gebruiken. Het hout moet bestand zijn tegen regen, schimmels en insecten. Zo is zachthout, zoals vuren en cederhout, niet geschikt voor buiten. Daarentegen kan hardhout wel buiten gebruikt worden, maar hier heb je ook veel soorten in, met allemaal andere voor- en nadelen.

Douglas
Douglas is een erg harde houtsoort van de douglasspar. Dit hout is daarom eigenlijk alleen machinaal bewerkbaar, maar daarom wel geschikt voor intensief buiten gebruik. Dit hout wordt vooral gebruikt voor tuinschermen, pergola’s en luiken.

Tamme kastanje
Dit hout is zoals de naam al zegt afkomstig van de tamme kastanje. Het is relatief zacht hout, zodat je het met de hand kunt bewerken. Het is fijnvezelig en daarom erg goed bestand tegen vocht. Wel is het belangrijk dat je oppast voor contact met ijzer, er kan dan namelijk roest ontstaan en daar wordt het erg lelijk van. Dit hout wordt gebruikt voor tuinmeubelen, buitendeuren of beeldhouwwerken.

Mahonie
Mahonie is een houtsoort afkomstig uit West-Indië. Het hout heeft een erg mooie kleur. Pas wel op met het gebruik van schroeven en spijkers.  Het hout verkleurt namelijk grijs als het in contact komt met ijzer en bruin als het in contact komt met koper. Ook mahonie is net als de tamme kastanje relatief zacht en dus makkelijk te bewerken. Dit hout wordt vooral gebruikt voor het maken van meubelen.

Cumaru
Cumaru is een sterke en harde houtsoort uit Zuid-Amerika. Erg geschikt voor buitengebruik dus. Doordat het erg langzaam vocht opneemt, blijft het hout erg droogt en blijft dus erg lang mooi. Een nadeel is dat het hout niet erg mooi is. Je moet het dus eigenlijk altijd schilderen. Cumaru wordt veel gebruikt voor kozijnen, luiken en gevels.

Er zijn dus verschillende soorten hout die buiten gebruikt kunnen worden. Ze hebben allemaal andere eigenschappen en zijn dus geschikt voor verschillende bewerkingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*