Documentaire ‘Schaduw van mijn Ziel’ over Chinezen, Hagenezen en Film bij Omroep West

Op zondag 23 oktober wordt vanaf 17:00 uur de documentaire ‘Schaduw van mijn Ziel’ vertoond bij Omroep West. De documentaire laat zien hoe twee Chinese Nederlanders, allebei kind van restauranthouders, invulling geven aan hun Chinese identiteit.

Filmmaakster Mariëtte Faber heeft een documentaire gemaakt die zich grotendeels afspeelt in de binnenstad van Den Haag. Centraal in het verhaal staan de nachtelijke Chinese filmvertoningen die de Kung Fu rage veroorzaakten die op zijn beurt, vanaf eind jaren ’60, Nederland jarenlang in zijn greep hield.

Veel Haagse bioscopen van weleer zoals Roxy, Royal, Rex, Cineac en Asta, waren toen dé ontmoetingsplaats voor de Chinese bevolking. Dit was ook de plek waar de in Nederland geboren kinderen van Chinese immigranten hun eerste beelden van China zagen. Su-Ying Tjin-Tsai en Yilan Yuen waren twee van die kinderen en zij vertellen in de film hun verhaal. Su-Ying: “We wisten hiervoor helemaal niets van China, we hadden er geen enkele associatie bij.”

Su-Ying (62) heeft zich haar hele leven ingezet voor het op de kaart zetten van de Chinezen als groep binnen de Nederlandse samenleving. Yilan (33) is via haar fotografie op zoek naar hoe haar Chinese afkomst en familiebanden haar als individu hebben gevormd. Filmoperateur Laurens Kruis (56), die al op jonge leeftijd betrokken raakt bij de Chinese wereld en het nachtelijke Chinese filmcircuit van Den Haag, neemt in de film de rol in van lokale gids.

‘Schaduw van mijn Ziel’ zal op zondag 23 oktober vanaf 17:00 elk uur op Omroep West worden herhaald tot de volgende middag maandag 24 oktober, met de laatste herhaling om 16:12 uur. Een trailer van de film is te zien op: www.schaduwvanmijnziel.com.
De film is tot stand gekomen met de steun van Culturele Projecten Den Haag en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Zie voor meer informatie over de film ook: www.schaduwvanmijnziel.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*