Etty Hillesum Lyceum eerste school met emballageautomaat

Deventer, 3 oktober 2011. Het Vlier, onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum, beschikt als eerste school in Nederland over een emballageautomaat voor blikjes, plastic flessen en limonadepakjes. De automaat wordt sinds een maand gebruikt en er zijn inmiddels 1.000 verpakkingen ingeleverd.

Stimulans
Zodra scholieren een drankverpakking inleveren, start een loterijprogramma waarmee ze kortingsbonnen van een euro voor de kantine kunnen winnen. “Het is een beetje de mentaliteit van de jeugd dat ze denken dat ze alles van zich af kunnen gooien. Wij willen ze stimuleren door een kleine vergoeding te geven met die automaat, zodat ze zich bewust worden dat ze het kunnen weggooien op een verantwoorde manier en dat het ook verwerkt wordt op een verantwoorde manier”, aldus conciërge Harry Dekker.

Snoeproutes
Behalve het afvalprobleem binnen de school, draagt een emballageautomaat ook bij aan het verminderen van zwerfafval op de zogenaamde snoeproutes in Deventer. Dat zijn de routes die middelbare scholieren afleggen van school naar huis of het winkelcentrum. Op deze routes ligt veel zwerfafval door drankverpakkingen, doordat er geen statiegeld bestaat op kleine flesjes, blikjes en tetra-pakjes. Door een kleine vergoeding te bieden voor deze statiegeldloze drankverpakkingen, worden scholieren gestimuleerd om deze niet op straat te laten rondslingeren.

Scholiere levert flesje in bij emballageautomaat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*