Kinderopvang beginnen? Lees eerst deze checklist!

Checklist kinderopvang starten

Een kinderopvang starten is leuk, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen. Daarom heeft KidsComplete de belangrijkste informatie over het starten van een kinderopvang voor u op een rij gezet in een overzichtelijke checklist.

Ondernemingsplan
Gaat u een eigen kinderopvang starten, dan bent u een ondernemer en dient u over een ondernemingsplan te beschikken. In dit ondernemingsplan staat wat u precies van plan bent en hoeveel geld daarvoor nodig is.

Marktonderzoek
Een marktonderzoek uitvoeren is de eerste stap die u dient te zetten. In dit marktonderzoek maakt u vraag en aanbod inzichtelijk en vormt u de basis voor uw ondernemingsplan. Het kan slim zijn een samenwerkingsverband op te zetten of onderdeel van een franchise te worden. Vraag lidmaatschap aan bij een branchevereniging. Deze organisaties bieden veel specifieke informatie. Tevens bieden zij diverse kortingen, vertegenwoordigen ze u tijdens CAO-besprekingen en kunnen ze juridische ondersteuning verlenen. Schrijf je daarnaast ook in voor de kinderopvang nieuwsbrief op:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang#ref-minocw

Wetgeving en kwaliteit
Het is belangrijk rekening te houden met zowel landelijke als lokale wetten en regels. In Nederland vallen kinderdagverblijven onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Wet Kinderopvang stelt dat alle kinderdagverblijven zich moeten registreren bij het Landelijk Register Kinderopvang. Op lokaal niveau controleert de GGD in opdracht van de gemeente of kinderdagverblijven voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. De gemeente controleert of kinderdagverblijven in het LRK staan en of ze de juiste vergunningen hebben. Voldoen zij niet aan deze eisen, dan riskeren zij een boete.

U kunt er voor kiezen om een keurmerk te behalen. Een ISO of HKZ keurmerk is bewijs dat u aan diverse kwaliteitseisen voldoet. U moet ieder jaar een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid uitvoeren. Vervolgens dient u in een plan van aanpak te beschrijven hoe u geconstateerde risico’s weg gaat nemen

Financieën
Hoe meer details uw ondernemingsplan bevat, hoe beter u ziet of uw plan financieel haalbaar is. Wilt u een lening aanvragen bij de bank, dan heeft u het ondernemingsplan daarvoor meestal ook nodig. De KVK voorziet startende ondernemers van informatie over het opzetten van een eigen bedrijf. Wellicht kunt u, wanneer uw ondernemingsplan goed op orde is, een lokale groep vinden die uw activiteiten wil sponsoren of financieel wil ondersteunen. Een partnerschap of sponsordeal met een gevestigde lokale organisatie kan een hoop deuren openen en een hoop juridische/administratieve/financiële problemen voorkomen. Wie zijn uw klanten en wat gaan ze betalen? De Belastingdienst stelt het maximale uurtarief vast. Uw prijzen mogen hoger zijn, maar ouders betalen dan een groter deel van de kosten zelf.

Huisvesting en openingstijden
Hou bij het zoeken van een geschikte locatie rekening met de volgende eisen: binnen is er per kind in totaal 3,5 vierkante meter nodig en buiten 3 vierkante meter. De buitenruimte dient tevens direct te grenzen aan de binnenruimte. Het is belangrijk om af te vragen of uw wilt huren of kopen en of u de accomodatie met anderen wilt delen. Wat de locatie betreft kan het voor starters interessant zijn op zoek te gaanleegstaande winkelruimte (bij voorkeur) in een winkelcentrum. Het voordeel van een winkelcentrum is dat het bestemmingsplan dan reeds in uw voordeel is en er voldoende parkeerruimte is. Kinderdagverblijven zijn over het algemeen geopend tussen 6 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds. Houd rekening met eventuele uitloop in de avonduren in verband met overwerk van ouders.

Personeel
Al uw medewerkers dienen in het bezit te zijn van een mbo-diploma op niveau 3 of 4 en te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het aantal leid(st)ers berekent u zo: één beroepskracht voor elke 4 kinderen in de leeftijd tot 1 jaar / 5 kinderen in de leeftijd van 1 tot 2 jaar / 6 kinderen in de leeftijd van 2 tot 3 jaar / 8 kinderen in de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Zowel verticale groepen (0 tot 4 jaar in 1 groep) als horizontale groepen (alle kinderen hebben dezelfde leeftijd) zijn toegestaan.

Procedures
Ook dienen er duidelijke procedures te worden gevormd in geval van een ongeluk of ziekte. Wanneer een kind een ongeluk heeft gehad of plotseling ziek wordt dient het kind naar het dichtstbijzijnde medisch centrum gebracht te worden, terwijl de overige stafleden de ouders inlichten. Wanneer ouders niet (op tijd) aanwezig kunnen zijn in het medisch centrum dient alle informatie betreffende het kind direct naar de ouder(s) gecommuniceerd te worden. Alle medewerkers dienen op de hoogte te zijn van EHBO handelingen en er dient ten minste één EHBO-kit aanwezig te zijn. Daarnaast dient er ten allen tijde minimaal 1 gekwalificeerd BHV-er op locatie aanwezig te zijn.

Pedagogiek
Uit onderzoek is gebleken dat de periode tussen het eerste en zesde levensjaar de belangrijkste ontwikkelingsfase van een kind is. De omgeving waaraan het kind in deze periode wordt blootgesteld en de instructies die het krijgt zijn bepalend voor het vermogen om te leren en zich aan te passen in de verdere ontwikkelingsjaren. Ouders vandaag de dag zijn zich terdege bewust van het belang hiervan en willen vanzelfsprekend alleen het beste voor hun kinderen. Zij willen de structuur en leermethodes die op school gehanteerd worden op soortgelijke wijze toegepast zien worden in kinderdagverblijven. Elk kinderdagverblijf moet daarom ook een pedagogisch beleid opstellen en voor zichzelf bepalen op welke filosofie het deze activiteiten baseert.

Voeding
Wat voeding betreft is het belangrijk te bepalen of er ontbijt, lunch of avondeten wordt geserveerd. Als u eten verzorgt is het verstandig vooraf een goede inschatting te maken van de te verwachten kosten en afspraken te maken met een leverancier die op vaste tijdstippen het voedsel komt leveren. Het is verstandig een wekelijkse planning te maken voor de bereiding van de maaltijden. Naast reguliere maaltijden dienen er ook voldoende tussendoortjes zoals fruit, koekjes en sapjes aanwezig te zijn. KidsComplete is een groothandel levensmiddelen en kan u helpen bij het samenstellen van maaltijden en het berekenen van het kostenplaatje. Kijk voor meer informatie over voeding op onze pagina met eettips voor kinderen.

Startersbox aanvragen
Beginnende kinderdagverblijven kunnen bij KidsComplete een gratis startbox aanvragen. Naast handige informatie over het opzetten van een kinderdagverblijf is de startbox rijkelijk gevuld met leuke en gezonde producten uit het assortiment van KidsComplete, zoals:
Olvarit product 1
Olvarit product 2
Zachte knuffelbeer

Kinderopvang starten? Vraag hier uw gratis startbox aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*