Pelletkachels, De CV-Ketels van de toekomst

, ,

Pelletkachels zijn nog redelijk onbekend in ons kikkerlandje… En dat is onterecht. Pelletkachels zijn kachels die zoals de naam al zegt: werken op pellets. Pellets zijn kleine geperste houtkorrels met een zeer hoge energiewaarde. De werking is relatief eenvoudig: Pellets worden door middel van een soort schroef geleidelijk in de vlam gelegd en de ontstaande energie wordt (meestal door ventilatoren) de ruimte ingeblazen. Het vermogen per kachel kan verschillen van 6 kW tot maarliefst 20-30 kW. Voor ieder huis is er dus een pelletkachel op maat.

Misschien wel het meest interessantste zijn de pelletkachels die je op je cv kunt aansluiten. Deze kachels maken je cv-ketel, en dus je hoge gasrekening, overbodig. Over het algemeen kan een goed pellet cv-systeem tot wel 2 keer goedkoper zijn dan een cv-ketel op aardgas. Bovendien zijn pellet cv-systemen CO2-neutraal. Dit betekent dat je geen ecologische schade aanricht en dus een hoger EPA label op je kan krijgen. Het meest ideale van een pelletkachel is dat de brandstof houtpellets qua prijs nagenoeg geen toename kent. Daar tegenover staat natuurlijk de bekende gasprijs die iedereen elk jaar met zijn stijging een lichtelijke hartverlamming geeft.

Al met al kan ik dus iedereen zo’n kachel aanraden. Het is een investering van zo’n 2 á 3000 euro. Maar als je even doorrekent heb je die binnen een mum van tijd terug verdient, zeker als je een groot huis bezit. Ik zeg: Doen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*