088 Nummers – Wat, Waarom, Wanneer?

, , ,

088 Nummers worden in Nederland steeds populairder. Deze nummers worden ook wel bedrijfsnummers genoemd, omdat ze vooral voor bedrijven met verschillende filialen verspreid over Nederland zeer aantrekkelijk zijn. Daarnaast is ook de overheid, met haar vele afdelingen en kantoren, een fervent gebruiker van dergelijke telefoonnummers die als nummerreeks per 100 aaneensluitende nummers worden uitgegeven. Nederland loopt met deze 088 Bedrijfsnummers voorop in Europa. Maar hoe functioneren deze bedrijfsnummers nou precies? Wat zijn de tarieven en welke voordelen zitten er aan het gebruik van deze nummers? TeleForwarding ligt toe.

088 Bedrijfsnummers zijn ingesteld met het doel bedrijven en instellingen in Nederland toegang te geven tot telefoonnummers die niet geografisch gebonden zijn. Deze nummers worden per reeks van honderd of duizend nummers uitgegeven. Dit maakt een nummerplan mogelijk, waarmee bedrijven met meerdere vestigen verdeeld over Nederland, toch op dezelfde nummers telefonisch bereikbaar zijn. Ook het groeiend aantal flexwerkers, dat zowel thuis als op kantoor werkt, is met een 088 nummer voor de buitenwereld gewoon bereikbaar, ongeacht hun werkplek. Hierdoor hebben bellers altijd met hetzelfde telefoonnummer te maken en kan een firma of instelling bovendien meer landelijke herkenbaarheid creëren. Doordat deze telefoonnummers niet geografisch gebonden zijn, hoeven ze bovendien niet te worden aangepast, wanneer een bedrijf, of filiaal, zijn fysieke locatie wijzigt. Bedrijfsnummers zijn niet gebonden aan één bepaalde aanbieder, wat ze extra toegankelijk maakt voor ondernemingen die een dergelijk nummer willen aanvragen. De beltarieven voor 088 nummers zijn voor alle service providers gelijk, namelijk het nationale beltarief zoals dat in Nederland geldt. Momenteel ligt dit tarief op 5 cent per minuut.

Doordat de tarieven voor het bellen naar 088 nummers voor iedereen duidelijk zijn en meestal lager liggen dan die voor het bellen naar de 0900 klantenservice nummers met een Premium tarief, zijn dit soort telefoonnummers interessant voor zowel klanten als bedrijven. Zo zegt de ConsuWijzer, een consumenten adviesorganisatie van de overheid, over haar eigen 088 nummer: “Consuwijzer heeft voor het goedkoopste type informatienummer gekozen [….] (maar) heeft geen gratis nummer gekozen om misbruik te voorkomen.” Dit maakt direct duidelijk voor welke diensten de bedrijfsnummers geschikt zijn, namelijk voor instellingen en bedrijven die via hun 088 nummers informatie willen geven, maar die niet overspoeld willen worden door ‘waste calls’, ofwel onnodige telefoontjes. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor het daadwerkelijk beantwoorden van vragen en problemen, wat de klanttevredenheid vergroot. Zo helpen 088 nummers het imago van een onderneming hoog te houden, of te verbeteren.

088 nummers zijn hiermee interessant voor bedrijven en instellingen met verschillende filialen in heel Nederland en kunnen als informatienummer ook de klanttevredenheid van bedrijven vergroten. Daarnaast heeft het instellen van een 088 informatienummer ook andere voordelen; zo kunnen 088 bedrijfsnummers worden doorgeschakeld naar een vast of mobiel nummer, naar een internationaal nummer of zelfs naar een IP-adres. “Bovendien”, zegt Tarek Othman, medewerker Service & Support bij TeleForwarding International B.V., “kunnen 088 nummers worden verrijkt met aanvullende faciliteiten zonder dat hiervoor een telefooncentrale nodig is. Dit houdt in dat keuzemenu’s, doorschakelmogelijkheden en soortgelijke faciliteiten met hoogstaande technische voorzieningen worden gecreëerd, waardoor klanten snel bij de juiste medewerker belanden.” De heer Othman voegt hier aan toe: “Vaak is het zo dat, wanneer men gewoon naar het vaste, lokale nummer van een bedrijf of instelling belt, de kans groot is dat men verschillende keren moet worden doorverbonden om uiteindelijk bij een antwoordapparaat te eindigen dat meedeelt dat het bedrijf momenteel niet bereikbaar is.” Dit wekt bij consumenten veel ergernis op, maar met een 088 nummer in combinatie met aanvullende faciliteiten zijn deze ergernissen te voorkomen.

Nederland loopt met haar 088 bedrijfsnummers vooruit op een groeiende behoefte in heel Europa; namelijk de noodzaak voor goede telefonische bereikbaarheid voor bedrijven, die steeds flexibelere werkplekken hebben, en telefonische toegankelijkheid tegen betaalbare tarieven, wat de klantentevredenheid vergroot. In de ons omringende landen zijn er wel telefoonnummers met lagere tarieven beschikbaar, zo kennen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de Shared Cost Nummers, maar deze nummers zien niet als nummerreeks voor een groot aantal filialen in te stellen. Shared Cost Nummers hebben een vast kengetal, dat net als bij 088 nummers niet geografisch gebonden is. In Duitsland staan deze nummers als 0180x nummers bekend, Oostenrijk kent de 0810/0820 nummers en Zwitserland heeft 084x nummer. Bij Shared Cost Nummers worden de kosten voor het bellen gedeeld door de aanbieder en de beller, waardoor deze lager uitvallen. In Duitsland zijn hiervoor verschillende vaste prijzen vastgesteld, variërend van 3,9 tot 14 cent per minuut. Oostenrijk en Zwitserland kennen vergelijkbare tarieven.

Hoe verhouden 088 nummers zich tot 0900 nummers?

In Nederland worden 0900 nummers met een beltarief lager dan 10 cent/minuut ook als Shared Cost Nummer gezien. Toch zijn er verschillen tussen 088 bedrijfsnummers en 0900 contactnummers. Het tarief van 0900 nummers is, anders dan bij 088 nummers, flexibel. Dit betekent dat bedrijven aanvankelijk een laag beltarief kunnen instellen voor hun 0900 contactnummers. Mochten er echter veel ‘waste calls’ binnenkomen, dan kan het tarief worden verhoogd. Andersom kan het ook worden verlaagd als blijkt dat dit de toegankelijkheid van het servicenummer vergroot. 0900 Shared Cost Nummers kunnen bovendien als Vanity Number, ofwel Naam Nummer, worden ingesteld, wat bij 088 nummers lastiger te realiseren is. De 0900 nummers met een laag tarief zijn hiermee met name aantrekkelijk voor bedrijven die een klantenservice willen instellen voor één of meerdere locaties van hun bedrijf. De 088 nummers zijn vooral geschikt voor het geven van informatie aan consumenten. Bovendien hebben 088 nummers een betrouwbaarder imago, wat voor veel bedrijven en instellingen een aantrekkelijk voordeel zal zijn. Daar waar 0900 servicenummers alleen binnen Nederland bereikbaar zijn, kunnen 088 bedrijfsnummers net als gewone telefoonnummers ook vanuit het buitenland gebeld worden.

Servicenummers uit de 088 reeks, zorgen dus voor directe bereikbaarheid van al uw filialen in Nederland, creëren een landelijke herkenbaarheid en vergroten de klanttevredenheid. Hiermee zijn ze zowel voor consumenten als voor bedrijven en instellingen interessant. Want als de klant tevreden is, dan bent u dat toch zeker ook? Wilt u weten hoe u 088 nummers kunt gebruiken om de klanttevredenheid bij uw klanten te vergroten? Neem contact op met TeleForwarding via het nummer 00800 00123456 of neem een kijkje op onze website http://www.teleforwarding.nl/088

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*