De gokkast gekraakt

Een bende technocriminelen is er de laatste weken in geslaagd zelfs de nieuwste en zwaarst beveiligde elektronische gokkasten te kraken. Ze hebben het vooral gemunt op het legen van speel-automaten, die lastig te hacken zijn maar veel geld in hun lade hebben.
Een Rotterdamse café-eigenaar heeft – meteen nadat hackers zonder een spoor van geweld twee van zijn kasten hadden geleegd – aangifte bij de politie gedaan. “Ik heb ook zelf onderzoek verricht en ontdekt dat alleen al in Rotterdam een twintigkoppige bende actief is, die per persoon wekelijks zo’n 20.000 euro buit maakt. Die gasten leven op grote voet en draaien hun winst er in één klap door. Ze treffen elkaar geregeld in een koffietent in het centrum van de stad.”
Behalve in Rotterdam zijn de hackers ook actief in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en steden in het zuiden van het land, vertellen diverse exploitanten van speel-automaten aan Metro. Een aantal gedupeerde caféhouders, onder wie de Rotterdammer, heeft de daders met hun beveiligingscamera betrapt. Een Hagenaar en een Brabander plaatsten hun opnamen op YouTube. Op internet circuleren niet alleen gezichten van daders, maar ook tientallen tips voor het kraken van speelautomaten en ook snoep- en frisdrankautomaten. Verder zijn er op http://windatgeld.nl/ e-books en papieren werkjes te koop met cheats om fruitkasten te manipuleren. Instructies die het meeste succes opleveren worden in criminele kringen voor grof geld onderling verkocht.
Een exploitant van kansspel-automaten spreekt van een nieuwe ontwikkeling. “Gokkastfraude steekt geregeld de kop op, maar het is volstrekt nieuw dat bendes nu juist een grote voorkeur tonen voor de bijna niet te kraken peperdure Mercedes onder de speelmachines.” Ook de Vereniging Automaten Nederland (VAN) ziet dit, zegt woordvoerder Wijsman. “De crimineel die in het verleden met een touwtje en een munt in je fruitautomaat zat te hengelen, heeft zich ontwikkeld tot een professionele hacker met verstand van elektronica en computerchips. Door gebruik te maken van nog betere technieken moet onze branche hen de wind uit de zeilen zien te nemen.”
Ondanks het feit dat de gedupeerden de noodklok luiden, is van een intensief en gecoördineerd rechercheonderzoek naar genoemde feiten momenteel geen sprake, leert een rondgang langs verschillende politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten. “De slachtoffers moeten wel eerst bereid zijn aangifte te doen. We hebben tot nu toe geen signalen ontvangen dat dit een trend is.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*