Nieuwe woning

,

Een woning staat gemiddeld 23 maanden te koop. In deze tijd bent u dus blij als u uw woning eindelijk hebt verkocht. Maar stel nu dat u, nadat u met de koper overeenstemming hebt bereikt over de koopprijs, toch onder die verkoop uit wilt, bijvoorbeeld omdat u de financiering van uw nieuwe woning niet rond krijgt of omdat u van een ander een hoger bod krijgt. Kan dat?

Particuliere kopers konden al vanaf 1 september 2003 niet meer gehouden worden aan een mondelinge koopovereenkomst. Zolang de koop van een woning niet was vastgelegd in een door beide partijen ondertekende overeenkomst, kon een particuliere koper op de koop terugkomen.

Of ook verkopers die mogelijkheid hadden, was lange tijd (ruim 8 jaren!) onduidelijk, tot voor kort. Op 9 december 2011 heeft het hoogste rechtscollege in ons land, de Hoge Raad, de knoop doorgehakt. Wanneer een particulier een woning koopt en de verkoop is niet in een door beide partijen ondertekende overeenkomst vastgelegd, dan kan zowel een particuliere koper als een particuliere verkoper onder de (ver)koop uit. Beide partijen kunnen dus niet gehouden worden aan een mondelinge koopovereenkomst en geen van partijen kan de ander dwingen mee te werken de koop schriftelijk vast te leggen.

Het is de vraag of deze uitkomst wenselijk is in deze markt, maar het kan u wellicht een keer van pas komen, bijvoorbeeld indien u inderdaad een hoger bod krijgt of de financiering van uw nieuwe woning niet rond krijgt. Het kan een eenvoudige oplossing zijn.

mr. H.E. Goedegebuur (Jitske) Haans Advocaten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*