Werkgeversaansprakelijkheid

,

Een werkgever is aansprakelijk voor een arbeidsongeval dat een werknemer in de uitoefening van zijn werk overkomt mits de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen. Is de werkgever tekortgeschoten in zijn zorgplicht, dan moet hij de werknemer alle schade als gevolg van het arbeidsongeval vergoeden.

Geen zorgplicht bestaat voor situaties waarop de werkgever geen invloed kan uitoefenen, zoals ongevallen op de openbare weg. In die gevallen kan er echter, zoals de Hoge Raad al meerdere malen heeft aangenomen, wel een verplichting zijn voor de werkgever om een verzekering af te sluiten.

Eind vorig jaar heeft de Hoge Raad wederom op dit onderwerp een arrest gewezen. Een postbezorger was uitgegleden over een stuk bevroren sneeuw en vorderde schadevergoeding van de werkgever omdat deze geen verzekering had afgesloten.

In eerdere uitspraken van rechtbanken was bepaald dat werkgevers aansprakelijk zijn als zij geen verzekering hebben afgesloten voor bestuurders van voertuigen, fietsers, maar ook voor voetgangers. De Hoge Raad heeft aan dat laatste een eind gemaakt. Een voetganger die een eenzijdig ongeval overkomt, kan niet klagen dat zijn werkgever geen verzekering heeft afgesloten. De postbezorger had dus “pech”.

Bent u werkgever en wilt u meer weten over zorg- en/of verzekeringsplicht? Neem dan contact op met een arbeidsrechtspecialist.
mr. A. Oomen (Albert), Haans Advocaten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*