Luchtstroommanagement is dé volgende stap in energie-efficiëntie datacenters

, , , , ,

Datacenter fabrikant Minkels lanceert whitepaper over ‘Rack Airflow Optimisation’

Veghel, 22 mei 2012 – Datacenter fabrikant Minkels, Europees producent van geïntegreerde oplossingen voor datacenter koeling, behuizing, stroomverdeling en datacenter monitoring, heeft op basis van onderzoek een whitepaper uitgebracht waarin alle ins en outs van ‘datacenter luchtstroommanagement en -optimalisatie’ aan bod komen. “Na investeringen in energie-efficiënte koelingoplossingen en Cold Corridors is luchtstroommanagement dé volgende stap in het creëren van energie-efficiëntie,” aldus Patrick Timmer, specialist in luchtstroomoptimalisatie bij Minkels en auteur van het whitepaper.

Datacenterketens en corporate datacenters maken in toenemende mate gebruik van energie-efficiënte koelingtechnieken zoals Free Cooling en Fresh Air Cooling,’ zegt Timmer. “Ook worden in veel datacenters inmiddels Cold Corridors geïnstalleerd, om warme en koude luchtstromen op energie-efficiënte wijze van elkaar te scheiden. Uit onderzoek van onze R&D afdeling blijkt dat met Cold Corridors tot 30 procent op het energieverbruik bespaard kan worden. Het ontbreekt in veel datacenters echter nog aan een doeltreffende invulling van ‘luchtstroommanagement’. Terwijl dat een aspect is waarmee nóg meer energie-efficiëntie kan worden gecreëerd. Ook is luchtstroomoptimalisatie belangrijk voor een goed functioneren van de server-, netwerk- en storageapparatuur, voor temperatuurbeheersing en de algehele stabiliteit van een datacenter.”

Luchtstromen datacenter

Om die reden heeft Minkels het whitepaper ‘Rack Airflow Optimisation’ uitgebracht, geschreven door Patrick Timmer, Integrated Product Designer Datacenters en specialist in luchtstroomoptimalisatie bij Minkels. Het whitepaper bevat concrete managementformules om eigenhandig een quick scan uit te voeren, locaties voor luchtstroomoptimalisatie te bepalen, en ROI-berekeningen te maken voor een investering in de verbetering van luchtstromen in het datacenter. In het document is tevens een casestudy opgenomen van een corporate datacenter (100 m²; 3 Cold Corridors; 18 server racks), om te laten zien hoe de managementformules in de praktijk kunnen worden toegepast. Het whitepaper kan gedownload worden via: www.minkels.com/whitepaper.

“Door het optimaliseren van luchtstromen in het datacenter valt veel energiewinst te behalen,” zegt Timmer. “In de casestudy in het whitepaper – het voorbeeld van een corporate datacenter met 18 server racks en 3 Cold Corridors – is te zien dat de lekkage van koellucht tot wel 86 procent gereduceerd kan worden. Dat vergt geen kapitaalintensieve investeringen. Er is alleen kennis voor nodig om met de juiste datacenter accessoires op de juiste locaties infrastructurele aanpassingen te maken, daar waar ze het meeste effect sorteren. Met datacenter accessoires die gewoon in de markt beschikbaar zijn.”

Datacenter accessoires, grote effectverschillen

De R&D afdeling van Minkels heeft de concrete effecten van verschillende datacenter accessoires via metingen uitvoerig onderzocht. Ook zijn de reductiepercentages in koelluchtverlies in kaart gebracht bij het gebruik van verschillende soorten datacenter accessoires. Dit wordt in het whitepaper inzichtelijk gemaakt middels grafieken. Zo wordt in het whitepaper bijvoorbeeld het effect van borstels en schuimrubber voor kabel doorvoergaten tegen elkaar afgezet. Ook de effectverschillen tussen metaal en plastic worden beschreven, waar het gaat om afdichting van ongebruikte server racks in een Cold Corridor opstelling. Timmer: “Ons R&D onderzoek toont aan dat het gebruik van datacenter accessoires een enorme reductie in het energieverbruik tot resultaat heeft. Het onderzoek stelt Minkels overigens ook in staat om het datacenter accessoires portfolio verder uit te breiden, en nieuwe Minkels datacenter accessoires te ontwikkelen die invulling geven aan specifieke luchtstroomoptimalisatie behoeften.”

Voorkomen koellucht lekkage

Er zijn verschillende locaties in een datacenter waar doorgaans lekkage van koellucht plaatsvindt. Timmer: “Het gebruik van Cold Corridors is een eerste voorwaarde om koellucht lekkage te voorkomen. De belangrijkste lekkage van koellucht vindt vervolgens plaats in het rack, door onder andere ongewenste recirculatie van koellucht. Ook slecht afgedichte kabel doorvoergaten en vloeruitsparingen achter in een rack dragen bij aan de verstoorde luchtstroom- en temperatuurhuishouding.” In het whitepaper staan nog meer voorbeelden van dergelijke locaties beschreven.

“Wil je luchtstroommanagement en -optimalisatie écht professioneel aanpakken,” zegt Timmer. “Dan zul je verder moeten kijken dan alleen het gebruik van datacenter accessoires. Eigenlijk moet je dan de gehele datacenter infrastructuur erbij betrekken. Dan moet je denken aan het installeren van Metered Power Distribution Units (PDU’s), met sensoren voor het monitoren van temperatuur en luchtdruk. Aan het installeren van luchtstroomgeoptimaliseerde server racks en het gebruik van specifieke racks voor de netwerkapparatuur. De aanschaf van een modulaire in-row koelingoplossing zou daarnaast bijvoorbeeld de ongewenste recirculatie van luchtstromen kunnen voorkomen. Feitelijk verdwijnt door de in-row toepassing het verlies van koellucht dat gepaard gaat met een verhoogde datacentervloer. Ook deze maatregelen komen in het whitepaper aan bod.”

———————————

Whitepaper over Optimalisatie Luchtstromen in Datacenter

Het whitepaper ‘Rack Airflow Optimisation’ van datacenter fabrikant Minkels telt 28 pagina’s, is geschreven in het Engels en kan gedownload worden via: www.minkels.com/whitepaper.

In het whitepaper staan onder andere:

  • Verschillende vormen van koelluchtlekkage
  • Locaties in datacenter waar koelluchtlekkage plaatsvindt
  • Grafieken met percentuele effectverschillen datacenter accessoires
  • Managementformules voor luchtstroom optimalisatie
  • Managementformules voor ROI-berekening optimalisatie
  • Casestudy luchtstroom optimalisatie corporate datacenter (100 m2)
  • Afbeeldingen met set-ups van luchtstroom verbetering datacenter

———————————

Over Minkels

Minkels B.V. (www.minkels.com) is Europees fabrikant en wereldwijd leverancier van totaaloplossingen voor datacenter infrastructuur, met het hoofdkantoor, R&D afdeling en assemblagelijnen in Nederland (Veghel), eigen vestigingen in UK, Zwitserland, België en Frankrijk, alsmede agentschappen in Duitsland en Verenigde Staten. Het datacenter producten portfolio van Minkels is onderverdeeld in oplossingen voor datacenter koeling (Varicondition®), datacenter behuizing (Varicon®), datacenter stroomverdeling (Varicon Power™) en datacenter monitoring (Varicontrol®). Belangrijke producten in het portfolio van Minkels zijn datacenter waterkoeling oplossingen (Varicondition H2O), hybride koelingoplossingen met lucht en water, alsmede energie-efficiënte DX luchtkoeling oplossingen voor kleine serverruimtes (Varicondition-DX®). Daarnaast levert Minkels ook Cold Corridor® systemen, waarmee koude en warme luchtstromen rondom server racks op energie-efficiënte wijze van elkaar worden gescheiden.

Tot de klanten van serverruimte oplossingen leverancier Minkels behoren ondermeer grote datacenter ketens, zoals Equinix, maar ook grote organisaties zoals Swisscom (Zwitserland), Radboud Universiteit Nijmegen, en mediabedrijf De Persgroep (België).

Aegide Group (www.aegide-group.com), het moederbedrijf van Minkels, is onderdeel van de wereldwijd opererende Legrand Group, met in 2011 een jaaromzet van 4,25 miljard euro en aanwezigheid in 180 landen. Aegide Group is een Europese speler op het gebied van het geïntegreerd ontwikkelen, produceren en vermarkten van hoogwaardige behuizingoplossingen voor de ICT- en hightech hightech industriële elektronicamarkt. Het bedrijf werd genomineerd voor de FD Gazellen Award 2011, een prijs die Het Financieele Dagblad uitreikt aan ambitieus groeiende ondernemingen. Minkels is winnaar van de Brabantse Economieprijs 2010.

———————————

Mediacontact:

Minkels B.V.

Maartje van Alem, Marketing Communications Coördinator

mvalem@minkels.com

+31 (0)413 311 184

KINXX PR

Koen Stegeman

koen@kinxx.nl

+31 (0)6 – 30491407

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*