Met een druk op de knop snel versteldt

Nieuwe snelverstelmoer voor smeermiddelvrij trapeziumschroefdraad

Speciaal voor haar smeermiddel- en onderhoudsvrije ‘DryLin’-lineaire tafels heeft igus GmbH nu een volledig nieuwe snelverstelmoer ontwikkeld. Het met polymeergeleiders uitgeruste systeem, dat op de beurs in Hannover voor het eerst gepresenteerd werd, maakt in combinatie met spindel- of schroefdraadaandrijving, op een eenvoudige en veilige manier snelle formaatverstellingen mogelijk. Dat bespaart tijd bij alle soorten verstellingen tot 20 kg, vooral bij lange rijwegen of grote slaglengten.

Sledes verschuiven en vergrendelen
Met de nieuwe snelverstelmoer zijn twee manieren van lineaire verstelling mogelijk. De eerste mogelijkheid is om het trapeziumschroefdraad met een handwieltje zeer precies te positioneren. Als tweede mogelijkheid kan de gebruiker de slede in elke willekeurige positie losklikken van het schroefdraad en hem met de hand snel naar een nieuwe positie schuiven. Daar klikt de slede dan axiaal geborgd weer vast, waarna hij via het schroefdraad exact kan worden afgesteld.

Schroefdraadaandrijving met automatische stop
De snelontgrendelingsfunctie wordt via de innovatieve snelverstelmoer als volgt gerealiseerd:
de helft van de schroefdraad die de kracht overbrengt, wordt buiten het schroefdraadbereik gebracht, en de vormopsluiting wordt onderbroken. Pas na loslaten van de drukknop klikt de schroefdraadhelft onder veerspanning weer vast in de schroefdraad. Ten slotte werkt de schroefdraadaandrijving (trapeziumschroefdraad) door de automatische stop als een rem. Na handmatige positionering staat hij onmiddellijk stil. Dat geldt ook en in het bijzonder voor verticale toepassingen, waar de aandrijving na vastklikken in haar positie gefixeerd blijft.

Twee varianten bij lineaire tafels
igus levert haar smeermiddelvrije lineaire tafels met snelverstelmoer in twee varianten. Ten eerste
een nauwkeurige, stijve aluminiumuitvoering (model SHT), gemaakt van gefreesde en geëloxeerde aluminiumdelen. Ten tweede is een lichte, laaggeprijsde variant van volkunststof leverbaar (model SHTP). Ook bestaat het plan om de snelverstelmoer als los onderdeel met flens en aluminiumbehuizing aan te bieden.

Onderhoudsvrij, met constructieve vernieuwingen
Volgens igus waren er tot ca. tien jaar geleden maar twee soorten moeren met trapeziumschroefdraad op de markt: gesmeerde metalen moeren (van bijv. staal, brons of messing) en varianten van kunststof zoals PA 6.6 of POM, die zeer beperkt belastbaar waren. Bovendien werd geadviseerd om ook deze moeren te smeren. Kunststofonderzoeker igus vult nu deze leemte met haar programma
aan smeermiddel- en onderhoudsvrije trapeziumdraadmoeren van hoogwaardige ‘iglidur’-polymeren. Op de beurs in Hannover van dit jaar heeft het bedrijf voor het eerst laten zien dat het dit productgebied flink heeft uitgebreid. Het betreft niet alleen de afmetingen en de spoed, maar ook constructieve vernieuwingen, waardige ‘iglidur’-polymeren en zijn zonder uitzondering ontwikkeld voor smeermiddelvrije toepassing. Zo heeft igus op de beurs in Hannover nu voor het eerst ook moeren voor grote spoedhoeken gepresenteerd, voor snelle verplaatsingen.
Bovendien liet het bedrijf daar nieuwe moeren met anti-backlash-mechanisme zien. Deze garanderen de geringste speling over de gehele levensduur, zonder dat daarbij het benodigde draaimoment waarneembaar verhoogd wordt die de klant van pas kunnen komen. Alle oplossingen zijn gebaseerd op de sinds 25 jaar beproefde, voortdurend geteste eigenschappen van de hoogwaardige ring ontwikkeld voor smeermiddelvrije toepassing. Zo heeft igus op de beurs in Hannover nu voor het eerst ook moeren voor grote spoedhoeken gepresenteerd, voor snelle verplaatsingen. Bovendien liet het bedrijf daar nieuwe moeren met anti-backlash-mechanisme zien. Deze garanderen de geringste speling over de gehele levensduur, zonder dat daarbij het benodigde draaimoment waarneembaar verhoogd wordt.

Deze en nog vele andere producten vindt u binnen het assortiment van Elcee. Daarnaast is ons bedrijf te vinden op de beurs Industrial Automation & Drives (Aandrijftechiek) 2012 & de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) 2012, waar vele producten en nieuwe ontwikkelingen getoond worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*