Debat advocatentarieven weer op scherp

, ,

Debat advocatentarieven weer op scherp

Ondernemers voelen zich soms beledigd als ze de rekening van hun advocaat proberen te ontcijferen. De 37-jarige Ronald Weerwag – zelf ook ondernemer – kan zich dit heel goed voorstellen: “Aan die rekening zitten dan drie A4’tjes geniet met een urenregistratie. Die overzichten zijn niet altijd goed te herleiden. Zeker als het om de post ‘overige kosten’ gaat.”

Gerechtigheid in de advocatuur?

Onder druk van de economische crisis staat het debat over de advocatentarieven weer op scherp. In 2009 bleek al dat de helft van de Nederlandse ondernemers met vijftig of meer medewerkers moeite heeft met de hoogte van het uurtarief, die zich momenteel tussen 125,00 euro en 500,00 euro beweegt. Ronald Weerwag van de Arron Group (120 medewerkers) is het systeem van uurtje-factuurtje beu. Voor zijn bedrijf heeft hij regelmatig juridische bijstand nodig, bijvoorbeeld voor arbeidszaken en het opstellen en actualiseren van contracten. Via de stichting Stop Kindermisbruik, waar de Arron Group een begunstiger van is, liep Ronald een advocaat uit Amsterdam tegen het lijf die met vaste prijzen werkte. Ronald: “Hij maakt een begroting en een stappenplan en koppelt daar een vaste prijs aan, soms in onderling overleg aangevuld met een succesfee. Dat werkt.”

Gerechtigheid in de advocatuur?

Gerechtigheid in de advocatuur?

Dit is ook de werkwijze van advocaat Philip de Roos die een uurtarief van 180,00 euro hanteert: “Ongeveer 70% van onze cliënten zijn start-ups. Ik begrijp dat zij een beperkt budget hebben, maar wel een goede juridische structuur willen opzetten. Ik zie onze dienstverlening aan deze doelgroep als een langetermijninvestering. We gaan dan ook niet lukraak met elke starter in zee.”

Echter blijven de advocatentarieven over het algemeen stijgen en dit maakt de factuur van een advocaat doorgaans tot een substantiële kostenpost. Cliënten worden daarom steeds kritischer en opdrachtgevers krijgen zelf ook steeds meer juridische kennis, zo kwam naar voren uit een onderzoek van ING. Er worden dus alternatieven gezocht voor uurtje-factuurtje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*