Smartengeld; Wat, Waarom en Hoeveel?

, ,

Wanneer iemand door toedoen van een ander lichamelijke of geestelijke schade heeft opgelopen, heeft deze persoon in principe recht op smartengeld. Lees meer over de hoeveelheid smartengeld en een vreemde situatie.

Hoogte Smartengeld

In vergelijking tot de vaak astronomische bedragen die in de Verenigde Staten worden uitgekeerd bij letselschade, vallen de bedragen in Nederland een stuk lager uit. Een groot verschil hierin is dat in Nederland smartengeld wordt betaald, naast een schadevergoeding. In de Verenigde Staten omvat dit smartengeld bedrag ook de schadevergoeding. Deze schadevergoedingen zijn dus niet te vergelijken.

In Nederland houdt de ANWB met haar Verkeersrecht.nl al ruim veertig jaar gerechtelijke uitspraken bij waarin smartengeld wordt toegewezen. Deze uitspraken zijn geordend per soort letselschade. De hoogte van het smartengeld bedrag hangt af van een aantal verschillende factoren en wordt door de rechter bepaald. De belangrijkste factoren bij het bepalen van het smartengeld bedrag:

– Aard en ernst van het letsel
– Invloed op werk, studie, relatie en vrijetijdsbesteding
– Leeftijd en geslacht
– Oorzaak van het letsel
– Aard van de aansprakelijkheid

Vreemde letselschade situatie

Wanneer een 56 jarige huisman zwart bijklust als stukadoor en aangereden wordt door een dronken automobilist, wordt dit gerekend als letselschade en ontvangt de man een schadevergoeding voor schade aan zijn inkomen. De man kan namelijk door het ongeval niet meer werken als stukadoor. Ook al deed hij zijn werk zwart, de rechter oordeelt dat de man er aanzienlijk op achteruit gaat qua inkomsten, en hierdoor recht heeft op een jaarlijkse schadevergoeding van €7.000,- netto. Lees meer op Letselschade Bedragen.nl.

Letselschade opgelopen?

Wanneer u letselschade opgelopen heeft en denkt recht te hebben op smartengeld, is het belangrijk om u bij te laten staan door een expert. Een letselschadespecialist weet precies wanneer u recht heeft op een schadevergoeding. Is de tegenpartij schuldig? Dan is de hulp van een advocaat in veel gevallen gratis. Op de Smartengeldindicator kunt u online inschatten of u recht geeft op smartengeld. Daarnaast kunt u direct in contact komen met een letselschadespecialist.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*