Hyatt Regency Düsseldorf: Het adres, ook voor duurzaamheid

, , ,

Westzaan. Het Hyatt Regency Düsseldorf is een topklasse hotel. Het luxe hotel is gelegen in het mondaine Medienhafen, de nieuwe trendy wijk in de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op een landtong die uitsteekt tot in de binnenhaven domineren twee 19 verdiepingen tellende torens het landschap. Tegenover een kantoor met dezelfde vorm verwelkomt het Hyatt Regency Düsseldorf haar gasten sinds begin 2011.
 

01_img_wilo_hyatt_regency

Het Hyatt Regency Düsseldorf is een topklasse hotel. Het luxe hotel is gelegen in het mondaine Medienhafen, de nieuwe trendy wijk in de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is een van de eerste hotels die bekroond is met het “DNGB seal of approval for sustainability”.

Het is niet alleen het ontwerp van de glazen pui, door het Düsseldorfse architectenbureau JSK Architecten, maar ook de unieke sfeer die dit hotel zo bijzonder maken. Het is een van de eerste hotels die bekroond is met het “DNGB seal of approval for sustainability”. Dit zogenaamde keurmerk voor duurzaamheid is in 2011 geïntroduceerd. Het omvat de totale levenscyclus van een gebouw. Er zijn rond 48 beoordelingscriteria, niet alleen ecologische en economische, maar ook sociaal culturele en functionele aspecten. Deze certificeringprocedure werd voor het eerste toegepast op het Haytt Regency Düsseldorf. Het project dient dan ook als referentiemodel voor de beoordeling van andere hotels uit deze klasse. Een totale prestatie-index is vastgezet en er wordt gecertificeerd op basis van individuele criteria. Dit bracht het Hyatt Regency Düsseldorf tot een zilveren medaille.
 
Een belangrijke bijdrage aan dit uitzonderlijke resultaat was de bijzonder energiezuinige gebouwentechniek en het onderhoudsconcept. Hier worden de pompen en pompinstallaties van Wilo in vrijwel alle applicaties ingezet.

Comfort en duurzaamheid gecombineerd
De ontwerper van het Hyatt Regency Düsseldorf is Hafenspitze mbH & Co. KG. “Wij als ontwerpers hechten zeer veel waarde aan duurzaam bouwen”, zegt Peter Schunk, managing partner van deze werkmaatschappij. Duurzaam bouwen en de exploitatie zijn een grote uitdaging, zeker binnen de hotelbranche. Duurzaamheid en een ecologische benadering moeten te combineren  zijn met de comforteisen van de gasten. In de situatie van het Hyatt Regency Düsseldorf is uitstekend gelukt.
 
Het hotel heeft in totaal 303 modern ingerichte kamers en suites. Vier restaurants en bars verwennen gasten met culinaire specialiteiten van over de hele wereld. Een balzaal en diverse conferentie- en conventiezalen zijn beschikbaar voor evenementen. De “Rive Spa”, is een wellness-landschap met kamers voor huidverzorging en massages. Whirlpool, fitnessruimte en diverse sauna’s bieden ruime ontspanningsmogelijkheden voor de gasten.
 
Bij de inrichting van de kamers implementeerde de exploitant eigen hoge ecologische eisen. Alleen natuurlijke, 100% recyclebare materialen als staal en emaille zijn toegepast. Enkel toeleveranciers die voldoen aan de milieuvriendelijke processen voor fabricage, verpakking en transport werden geselecteerd.

Onmisbare energiebesparing in gebouwentechniek
Een bijzondere ecologische uitdaging is gesteld tijdens de exploitatie van het hotel. Dit komt omdat voor een onvergetelijke verblijfservaring grote hoeveelheden grondstoffen nodig zijn.  Dag in dag uit is een grote hoeveelheid drink- en tapwater nodig en niet alleen voor het sanitair. Het wellness centrum, de keukens en wasserijen moeten voortdurend worden voorzien van schoon tapwater. De comfortabele temperatuurregeling in het hotel vereist ook een aanzienlijke hoeveelheid energie voor verwarming en koeling.
 
Ook heeft het Hyatt Regency Düsseldorf besloten om gebruik te maken van geothermische energiesystemen om het gebouw te verwarmen en te koelen. Twee units worden in de winter gebruikt als verwarmingspompen en in de zomer als koelmachines, elke unit met een vermogen van 1.120 kW (koeling) of 1.320 kW (verwarming). Dit gecombineerde warmte/ koude systeem vormt een alternatief in plaats van de installatie van losse eenheden voor koeling en verwarming.
 
Het systeem is ook aangesloten op de stadsverwarming van Düsseldorf om tijdens piektijden extra warmte toevoer te garanderen. Twee luchtgekoelde koelmachines, elk met 400 kW vermogen, ondersteunen ook met de koelbehoefte van het hotel. Alle openbare ruimtes en twee penthouse suites zijn voorzien van airconditioning, of  ventilatieconvectoren. Tegelijkertijd is het complete ventilatieproces aangesloten op een warmteterugwinningssysteem.

Voordelige pomptechnologie voor verwarming en koeling
Een goede bijdrage aan de goede energiebalans van het Hyatt Düsseldorf wordt mede mogelijk gemaakt door de geïnstalleerde pompen. Alle transportleidingen zijn voorzien van Wilo-pompen die aangesloten zijn op het gebouwbeheersysteem.
 
De pompspecialist leverde 28 pompen voor koeling, airconditioning en verwarming. Dit zijn meestal elektronisch gestuurde inline-pompen van de “Wilo-VeroLine IP-E” en de “Wilo-CronoLine IL-E”. Dankzij hun elektronische besturing wordt het toerental van de pomp exact aangepast op de verschillende bedrijfsomstandigheden, onnodig hoog verbruik van energie wordt vermeden. Bovendien zorgen geoptimaliseerde pomphuizen en waaiers voor een optimaal rendement. Genoemde pompseries worden ook gekenmerkt door hun lange levensduur en eenvoudig onderhoud.
 
Daarnaast worden “Wilo-Stratos” hoogrendement natloperpompen ingezet in de warmtedistributie van het Hyatt Regency Düsseldorf. Ook deze passen hun vermogen automatisch aan naar het operationele bedrijf en verminderen de energieverbruik in vergelijk met standaard natloperpompen. Dit kan wel tot 80% energiebesparing opleveren.

Innovatieve benadering van waterwinning en recycling
Het hotel verkrijgt zijn water voor warmteoverdracht en proceswater voor het spoelen van bv de toiletten uit twee bronnen. Een eigen waterzuiveringsysteem is  in bedrijf om het benodigde verse tapwater te reduceren. 
 
Voldoende water aan alle tappunten is een grote technische uitdaging, helemaal voor grote hotels. Dagelijks wordt er gemiddeld 60 m3 gebruikt in het hotel. Deze hoeveelheid moet worden verdeeld over meer dan 1.200 tappunten op 19 verdiepingen. Vooral tijdens de ochtend en avond is er een toenemende vraag naar water, wat kan leiden tot een drukverlies. Deze verliezen moeten flexibel worden gecompenseerd.
 
Brandbestrijding in hotels is ook een groot probleem. Uiteindelijk moet bluswater snel en zonder vertraging geleverd worden in alle delen waar brand is. Dit vereist hoge drukken.
 
Om te kunnen voldoen aan deze hoge eisen worden drie drukverhoging installaties uit de “Wilo-Comfort COR MVIE”-serie ingezet. Twee van deze systemen verzorgen de behoefte op basis van de drinkwatervoorziening. In twee drukzones bieden ze de gevraagde druk van de 2de tot de 18de verdieping. Een extra systeem is geïnstalleerd voor de bluswatervoorziening. De drukverhogingsystemen zijn samengesteld uit drie of vier hoge druk centrifugaalpompen. Elke pomp heeft zijn eigen geïntegreerde frequentieomvormer die de frequentie van de pompen controleert naar waterbehoefte. De automatische controle van de drukverhogingsystemen wordt uitgevoerd door de “Wilo-Comfort Vario controller VR”. Dit resulteert niet alleen in een energiezuinig bedrijf maar ook in een verhoogde gebruiksvriendelijkheid.

Geoptimaliseerd systeemgebruik door gebouwbeheersysteem
Een optimale opbrengst van het hoge energiebesparingspotentieel van de hele pompinstallatie in het Hyatt Regency Düsseldorf wordt uitgevoerd door het bestaande gebouwbeheersysteem. Het systeem, waarop alle pompen van het centrale systeem zijn aangesloten, automatiseren het functioneren en daarmee de economische efficiëntie van de aangesloten componenten. De pompen worden geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem via interface (IF) modules. De pompelektronica is daardoor direct ingebed in het gebouwbeheersysteem. Aparte gateways of interfaces naar eigen bussystemen zijn niet nodig. De energie-efficiente pomptechniek is een van de vele componenten die van het Hyatt Regency  een uitzonderlijk duurzaam hotel maken. Bekroond met een zilveren medaille in de categorie “hotel nieuwbouw” Onze ecologische betrokkenheid is erkend”, zegt managing director Schunk met een zekere voldoening. Een doorslaggevende factor  is dat alle componenten optimaal samen werken met gebouwbeheersystemen, “De pompen van Wilo voldoen aan beide eisen,” concludeert het hotelmanagement.

Over Hyatt Regency:

Het Hyatt Hotel Corporation met het hoofdkantoor in Chicago (Verenigde Staten) is een van de grootste hotelketens ter wereld. Op dit moment heeft het 483 hotels en resorts in 45 landen. De dochteronderneming Hyatt Regency richt zich op de behoefte van zowel zakelijke als recreatieve gasten. De gebouwen zijn gelegen in grote steden, luchthavens, bij evenementenhallen en vakantiebestemmingen en zijn voorzien van 200 tot 2000 kamers. Overal ter wereld zijn de Hyatt Regency Hotels voorzien van conferentie ruimtes, moderne fitness mogelijkheden en aparte bars en restaurants. Bezoek voor meer informatie www.hyatt.com.

Over WILO SE:

WILO SE met het hoofdkantoor in Dortmund, Duitsland, is een van de toonaangevende fabrikanten van pompen en pompinstallaties voor de verwarming, koeling, airconditioningtechnologie, voor afvalwater behandeling en vuilwaterafvoer. Het bedrijf wordt door meer dan 60 productie- en dochterondernemingen wereldwijd gedistribueerd. Het concern telt ongeveer 6.700 medewerkers. In 2011 was de omzet 1.070,5 miljoen euro. De Nederlandse vestiging van Wilo is gehuisvest in Westzaan.

Meer informatie:
http://ow.ly/djjnJ

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*