Intel: in 2013 nieuwe familie zeer energiezuinige processors voor mobiele apparaten

SAMENVATTING

  • In 2013 zal de vierde generatie Intel Core processorfamilie – gebaseerd op de ‘Haswell’ microarchitectuur – leiden tot een nieuwe generatie mobiele computers, die sneller, dunner, lichter, koeler en veiliger zijn.
  • Nieuwe reeks low-power processors verbruikt aanzienlijk minder energie en vormt daarmee de basis voor nog innovatievere Ultrabook convertibles en tablets, met de hoge prestaties van de ‘Haswell’-microarchitectuur.
  • Bètaversie van Intel Perceptual Computing Kit helpt bij het ontwikkelen van natuurlijke, intuïtieve computerinteractie door middel van gebaar- en spraakherkenning.

Intel Developer Forum, San Francisco, 12 september 2012 – Tijdens het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco heeft Intels chief product officer David (‘Dadi’) Perlmutter laten zien hoe nieuwe, energiezuinige processors van Intel zullen leiden tot een nieuwe standaard voor mobiele apparaten en innovatieve Ultrabook convertibles en tablets. Deze innovatie start in 2013, met de lancering van de vierde generatie Intel Core processorfamilie.

De vierde generatie Intel Core processorfamilie, gebaseerd op de ‘Haswell’-microarchitectuur, zal ruim 20x minder energie nodig hebben dan de tweede generatie. Desondanks blijven de prestaties en de reactiesnelheid uitstekend. Vanaf 2013 zal Intel processors aan de planning toevoegen die nog energiezuiniger worden. Met deze aankondiging bevestigt Intel zijn focus op het sterk terugdringen van het energieverbruik, om zo de batterijlevensduur te verlengen. Dit zal uiteindelijk een reeks van nieuwe mobiele apparaten mogelijk maken, met steeds betere processor-, graphics- en mediaprestaties.

Intel voor het complete scala aan mobiele apparaten en convertible designs
Sinds Intel vorig jaar de nieuwe Ultrabook-categorie introduceerde, heeft er al ongekende innovatie plaatsgevonden op het gebied van personal computing. Er zijn momenteel meer dan 140 Ultrabook modellen in ontwikkeling, waaronder een aantal convertible modellen die van een ‘traditionele’ laptop makkelijk omgetoverd kunnen worden tot een tablet. Nu al zijn er meer dan 70 verschillende Ultrabooks verkrijgbaar, gebaseerd op de derde generatie Intel Core processorfamilie.

De 22nm vierde generatie Intel Core processorfamilie die in 2013 in Ultrabooks en pc gebruikt zal worden, beschikt onder andere over Intel HD-graphics, nieuwe instructies voor snellere encryptie en hogere prestaties, nieuwe hardwarematige beveiligingsfuncties en processormodes die zeer weinig energie verbruiken en de batterijlevensduur verlengen.

Om de innovatie in mobiele computers verder te stimuleren, zal Intel nog meer energiezuinige chips gebaseerd op de ‘Haswell’ microarchitectuur uitbrengen, aanvankelijk met een energieverbruik van slechts 10 watt. Hiermee kunnen dunnere en lichtere Ultrabooks, convertibles en tablets ontworpen worden, met betere prestaties en een langere batterijlevensduur.

Perlmutter liet onder andere zien hoe Intel voor ieder mobiel gebruiksmodel de beste oplossing biedt. Binnenkort komt onder andere de volgende generatie Intel Atom processor (codename ‘Clover Trail’) op de markt. Deze 32nm ‘System-on-Chip’ (SoC) is speciaal ontworpen voor Windows 8 en is bedoeld voor lichtgewicht tablets en convertibles, met een uitstekende batterijlevensduur en ‘always-on’ technologie in zeer dunne designs.

Perlmutter benadrukte ook de voordelen van op Intel gebaseerde Windows 8-apparaten. Tablets en convertibles op basis van Intel Atom en Intel Core zullen een scala aan nieuwe mogelijkheden bieden, waaronder betere mediamogelijkheden en beveiliging voor verticale zakelijke toepassingen. Daarnaast wordt het enorme aanbod aan applicaties ondersteund dat is ontwikkeld voor Intel-processors, waarmee zowel organisaties als consumenten gebruik kunnen blijven maken van hun software-investeringen.

Natuurlijke, intuïtieve computerinteractie
Volgens Perlmutter is er een verschuiving gaande in de manier waarop we personal computers gebruiken. De interactie met computers zal steeds meer gebeuren via ‘perceptual computing’: apparaten krijgen mensachtige zintuigen die de intenties van gebruikers waarnemen. Intel stimuleert deze ontwikkeling op Intel-platforms, zowel nu als voor de toekomst.

Perlmutter nodigde ontwikkelaars uit om samen met Intel de nieuwe intuïtieve mogelijkheden voor Intel Core-platforms te ontwikkelen, met behulp van Intels eerste Perceptual Computing Software Development Kit (SDK) bèta. Met deze SDK, die naar verwachting aan het begin van het volgende kwartaal beschikbaar komt, kunnen hardware- en softwareontwikkelaars gebaar-, gezichts- en spraakherkenning bouwen, evenals ‘augmented reality’-mogelijkheden, voor Ultrabooks en pc’s gebaseerd op zowel bestaande als toekomstige Intel Core-processors.

Perlmutter gaf onder andere een demonstratie van spraakherkenning op de Ultrabook, met behulp van een bètaversie van NuanceDragon Assistant, geoptimaliseerd voor Intel Core-processors. Dell is van plan om Dragon Assistant Bèta het volgende kwartaal in de VS beschikbaar te maken voor de Dell XPS 13 Ultrabook.

Over Intel

Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op intel.com/pressroom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*