Kosten zorgverzekering steeds meer nationaal debat

, ,

Vandaag maakte de kleine Zuid-Hollandse zorgverzekeraar DSW zoals gebruikelijk als eerste haar premies voor de zorgverzekering 2013 bekend. DSW bracht het goede nieuws dat de premie voor de basisverzekering in 2013 niet zal stijgen. Ook de premies voor de twee aanvullende verzekeringen stijgen respectievelijk slechts met 25 en 50 cent per maand.

Goed nieuws zou je zeggen. Toch merk je dat het publieke debat zich keert, en dat het goede nieuws niet als zoete koek meer wordt geslikt. De zorgverzekeringen zijn sinds 2006 geprivatiseerd, en je merkt dat het Nederlandse publiek steeds beter weet waar men het over heeft.
De politiek heeft ver van tevoren de zwaarste maatregelen genomen. Zo had Nederland even tijd om te wennen aan het feit dat het eigen risico met 130 euro per jaar werd verhoogd. Nu de eerste premie bekend wordt gemaakt lijkt het alsof Nederland er niet op achteruit gaat, maar in werkelijkheid wordt 80 euro betaald uit het eigen risico dat omhoog is gegaan.
Vorige week heeft op prinsjesdag André Rouvoet, die tegenwoordig optreedt als voorzitter van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland, Nederland klaar gemaakt voor een verhoging van de zorgverzekering met 100 euro per jaar, terwijl de regering uit gaat van een verhoging van de zorgpremie van 30 euro in 2013.
Zogenaamd zouden de meevallende kosten voor medicijnen het afgelopen jaar niet zijn meegenomen in deze berekening, waardoor de kosten op het laatste moment meevallen. Al met al een leuke truc van Zorgverzekeraars Nederland om verzekeraars ondanks een flinke verhoging van het eigen risico de 80 euro extra premie in eigen zak te kunnen steken. De zorgpremie daalt immers niet met 80 euro, maar blijft gelijk.
Ik begon dit artikel met het feit dan Nederalanders steeds meer over zorgverzekeringen afweten en het niet meer pikken. Reacties op de verschillende internet-fora liegen er niet om.
Gelukkig is er tegenwoordig marktwerking in de zorg en de vraag is welke zorgverzekeraar het aandurft om met zijn basisverzekering onder de prijs van vorig jaar te gaan zitten en daarmee een groot deel van de markt naar zich toe trekt.

Trends voor zorgverzekeringen in 2013
Op vergelijkzorgverzekeringen.eu vergelijken we zorgverzekeringen op kwaliteit. We kijken naar de kosten van de basisverzekering, maar zodra alle premies voor 2013 bekend zijn gemaakt, zullen we ook vergelijkingen gaan maken voor verschillende vormen van extra dekking, zoals dekking voor fysiotherapie in combinatie met een basisverzekering. Wij verwachten namelijk dat met de verhoging van het eigen risico de vraag naar aanvullende zorgverzekeringen in 2013 verder zal toenemen. Ook verwachten we dat door de groeiende ontevredenheid steeds meer mensen van de grote verzekeraars zullen overstappen naar de brutale prijsvechters.

Op vergelijk zorgverzekeringen .eu vergelijken we zorgverzekeringen op kwaliteit. We kijken naar de kosten van de basisverzekering, maar zodra alle premies voor 2013 bekend zijn gemaakt, zullen we ook vergelijkingen gaan maken voor verschillende vormen van extra dekking, zoals dekking voor een  fysiotherapie zorgverzekering in combinatie met een basisverzekering. Wij verwachten namelijk dat met de verhoging van het eigen risico de vraag naar aanvullende zorgverzekeringen in 2013 verder zal toenemen. Ook verwachten we dat door de groeiende ontevredenheid steeds meer mensen van de grote verzekeraars zullen overstappen naar de brutale prijsvechters.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*