Nieuw: voor € 250.000 je Privé-artiest voor 1 jaar

Wierden – Er is veel rumoer in de kunstsector. Btw-tarieven die van 6 naar 19% gaan en een jaar later weer naar 6%. Subsidies die afgeschaft worden. De uitkering voor kunstenaars (Wwik) die is afgeschaft terwijl het grootste deel moet leven onder het bestaansminimum. Goochelaar Jan is dat niet van plan en biedt zijn diensten nu exclusief aan. Voor € 250.000 per jaar als privé-artiest.

Van de Nederlandse ondernemers verdient 55% een minimuminkomen of minder. In de culturele sector is het nog veel beroerder: Beeldend kunstenaars verdienen slechts € 10.000 terwijl popmuzikanten en de helft van alle acteurs € 12.000 verdienen. De andere helft van de acteurs doet het iets beter met € 24.000. Maximaal 5% in elke categorie kan normaal leven van wat hij of zij doet.

Jan Kosters uit Twente is goochelaar. Of goochelen kunst of amusement is maakt hem niet uit. Hij wordt toch niet gesubsidieerd. Hij wil dat zijn publiek geniet en hij er van kan bestaan. Dat kan niet met huiskamerconcerten voor € 75. Hij gelooft niet dat een zelfstandige van de wind kan leven.

Daarom biedt hij zijn magische diensten exclusief aan. Voor mensen die hoge eisen stellen. Daarmee richt hij zich liever op kwaliteit en service dan op de ‘laagste-prijs-garantie’. “Er zijn al genoeg amateurs én professionals die dat doen.” Jan heeft zich gespecialiseerd in acts en presentaties op maat: “Ik treed nu alleen op voor mensen die het kunnen waarderen en er een reëel bedrag voor willen betalen.”

Vanwaar die zakelijke ondertoon? “Ik ben afgestudeerd bedrijfseconoom en bekijk alles door een zakelijke bril.” Is dat niet raar, een econoom die goochelt? “Nee hoor, als econoom kijk je naar hoe mensen reageren op hun omgeving. Een goochelaar doet hetzelfde, alleen gebruikt hij die informatie om bewust te misleiden. Maar dan als entertainment.”

Omdat goochelen niet bekend staat als een hoogwaardige kunstvorm ontwikkelt Jan exclusieve arrangementen met een exclusieve garantie: “Wie niet 100% tevreden is hoeft geen cent te betalen!” En hoe vaak is dat al voorgekomen? “Tot nu toe nog nooit. En als iemand eens niet tevreden is, vind ik het normaal dat hij niet betaalt. Als een apparaat uit de winkel niet werkt wil je toch ook je geld terug?”

Maar als iemand je dan een jaar inhuurt en uiteindelijk € 250.000 niet betaald? Met Twentse nuchterheid zegt hij: “Tja, dan heb ik iets niet goed genoeg gedaan.” Op de vraag of het sowieso niet heel veel geld is antwoord hij als een echte econoom: “Als je mij zakelijk inhuurt, kan je de Btw verrekenen en de investering aftrekken. Dan kost het je nog maar de helft. En je krijgt er veel voor terug!”

Op www.exclusievemagie.nl vindt u meer informatie.

###


Bronnen:

www.hkconcerten.nl:   Huiskamerconcert vanaf € 75

FNV Kiem: gemiddelde inkomens culturele sector & www.loonwijzer.nl (zzp culturele sector, 21 juni 2012):

–          66% v/d beeldend kunstenaars verdient € 10.000 of minder

–          Popmuzikanten en 48% van de acteurs (deeltijdacteurs) verdienen € 12.000.

–          48% van de acteurs verdient € 24.000.

–          3 – 5% verdient een volwaardig of hoger inkomen.

Inkomensgegevens ondernemers komen uit het rapport “Monitor Inkomen Ondernemers” te vinden op www.ondernemerschap.nl (site van het EIM).

Artikel Financieel Dagblad 2009: 1 op de 7 ondernemers (15%) leeft in armoede. Dit percentage schommelt tussen de 12 en 16% per jaar.

Contact informatie:

Jan Kosters

Korianderhof 73
7641 XW Wierden

0546 – 75 43 23   /   06 – 396 895 08

www.exclusievemagie.nl
info@exclusievemagie.nl

Over de artiest

Jan Kosters (28-03-1980) goochelt vanaf 1999 op feesten. Vanaf 2008 doet hij dit als beroep. Hij heeft zich gespecialiseerd op 2 gebieden: Goochelen voor kinderen en Magische acts op maat. In 2011 werd hij dubbel Nederlands Kampioen Kindergoochelen (vakjury en kinderjury).

Hij is bedrijfseconoom en afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit (2002). In 2011 is hij begonnen met het geven van marketingadvies aan ondernemers: www.smartketing.nl en http://slimmemarketing.wordpress.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*