Lancering website osteoporose

,

Alles weten over osteoporose

alles weten over osteoporose

Vandaag, maandag 19 november 2012, wordt de nieuwe website www.alleswetenoverosteoporose.nl gelanceerd. Of u nu jong bent of oud, man of vrouw… Iedereen kan te maken krijgen met osteoporose. Op deze website vindt u uitgebreide informatie over osteoporose wat in de volksmond ook wel botontkalking wordt genoemd. Wat is het precies? Wat zijn de klachten waar u mee te maken kunt krijgen en hoe ziet de behandeling eruit? Daarnaast is er ruime aandacht voor tips en adviezen op het gebied van leefstijl, lichaamsbeweging, veiligheid & valpreventie en voedingsadviezen. Kortom…. Wilt u alles weten over osteoporose? Dan is deze website een aanrader!

Wat is osteoporose?
De botten zorgen voor ondersteuning en bewegelijkheid van het lichaam, beschermen organen, produceren bloedcellen en zorgen voor de opslag van mineralen. Botten hebben o.a. calcium en vitamine D nodig om sterk te worden en te blijven. Bij osteoporose is de balans tussen botopbouw en botafbraak verstoord. Er wordt meer bot afgebroken dan opgebouwd. Hierdoor ontstaan grotere holtes in het bot waardoor het bot broos (poreus) wordt en sneller en makkelijker breekt. De botten die het meeste te lijden hebben onder osteoporose en die het meest breken zijn met name de ruggenwervels, heupen, onderarmen (polsen) en bovenbenen.

Osteoporose is een sterk toenemend gezondheidsprobleem. Boven de leeftijd van 60 jaar krijgt 1 op de 7 mannen te maken met osteoporose. Bij de vrouwen boven de 60 jaar, is dit 1 op de 3, maar niet alleen ouderen krijgen osteoporose, het kan ook jonge mensen treffen. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met osteoporose de komende jaren alleen maar toenemen.

Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor osteoporose, het is een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat uw botten brozer worden. Erfelijke aanleg en verandering in de hormoonhuishouding als gevolg van de overgang  zijn twee belangrijke oorzaken.

Klachten bij osteoporose
De klachten die kunnen optreden bij osteoporose zijn divers. De meest klassieke verschijnselen zijn het oplopen van botbreuken en het verlies van lengte. Andere verschijnselen zijn bijvoorbeeld klachten in de organen, evenwichtsverlies, een verminderd energieniveau, slecht slapen en emotionele problemen.

Het is moeilijk om aan te geven wie er wel of geen bot zal breken als gevolg van osteoporose. De meest voorkomende botbreuken bij osteoporose zijn pols-, heup-, en wervelbreuken. Er zijn wel factoren die wijzen op een verhoogd risico voor het krijgen van botbreuken zoals laag lichaamsgewicht en voorkomen van botontkalking in de familie.

Osteoporose kan ook voorkomen als gevolg van een andere aandoening, dit wordt ook wel secundaire osteoporose genoemd. Ziektebeelden waarbij osteoporose vaker voorkomt zijn: Anorexia nervosa, coeliakie, COPD, Cystic Fibrosis (CF), Diabetes Mellitus, kanker, maag-, darmoperatie, medicijngebruik, reumatische aandoeningen, schildklieraandoeningen, ziekte van Crohn en de ziekte van Cushing.

De gevolgen van osteoporose zijn misschien wel ingrijpender dan u in eerste instantie zou denken. Naast gevolgen die u persoonlijk treffen (persoonlijk leed) zoals beperkte bewegingsvrijheid, pijn en verlies van levenskwaliteit zijn er ook hoge ziektekosten verbonden aan osteoporose.

Preventie & Tips
Naast een eventuele behandeling met medicijnen zijn er diverse leefregels die van belang zijn wanneer u osteoporose heeft. De belangrijkste zijn: aanpassing van uw leefstijl, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, let op veiligheid en valpreventie en zorg voor een gezonde voeding. Op de website staan veel handige tips en aanpassingen die het leven met osteoporose makkelijker kunnen maken in allerlei dagelijkse situaties.

Behandeling
De behandeling van osteoporose verschilt per persoon en hangt van een aantal factoren af. Bent u man of vrouw? Wat is uw leeftijd? Hoe ziet uw medische geschiedenis eruit? Heeft u een verhoogd risicoprofiel? Bent u misschien erfelijk belast? Wat is de ernst van de osteoporose?

De behandeling van osteoporose rust op 4 pijlers:

  1. Het voorkomen van (verder) botverlies
  2. Het voorkomen van (meer) botbreuken
  3. Het verlichten van de pijn (acute en chronische pijn)
  4. Het veranderen van leefgewoonten

Naast bovengenoemde pijlers is er aandacht voor de verschillende mogelijkheden op het gebied van medicijnen en therapie. Het belang van therapietrouw wordt beschreven en wat kunnen de verschillende specialisten eigenlijk voor u betekenen als u te maken krijgt / heeft met osteoporose?

De omgeving
De omgeving speelt een belangrijke rol als u te maken krijgt met osteoporose. U bent degene met de klachten en de pijn maar voor uw partner, gezin en naasten kan het ook gevolgen hebben. Voor hen kan het zwaar en moeilijk zijn om u te zien kampen met de gevolgen van osteoporose. Gevoelens van onmacht, verdriet en frustratie zijn heel normaal.
Hulp accepteren van professionele hulpverleners, uw directe omgeving , instellingen en organisaties zal uw dagelijks leven met osteoporose eenvoudiger te maken.

Bent u nog actief in het arbeidsproces en wordt u ziek als gevolg van osteoporose dan zijn er verschillende manieren om toch te zorgen voor inkomen. Hoe dat werkt? U vindt de antwoorden op de website.

Ook interessant
Op de website www.alleswetenoverosteoporose.nl staat zoveel mogelijk relevante informatie over osteoporose, wat is het, de klachten en wat kan iemand eraan doen om met osteoporose om te gaan. Er is zoveel geschreven en gepubliceerd dat we nooit 100% volledig kunnen zijn, daarom hebben we nog een  overzicht van relevante websites, boeken en organisaties die u kunt raadplegen voor meer specifieke informatie over osteoporose opgenomen op de website.

Alles weten over osteoporose.nl is onderdeel van Faros Conceptontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.faros.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*